Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Motor do elektrocentrály: na co se soustředit?

Správný výběr vhodné elektrocentrály je potřeba dobře promyslet. Nejprve je nutné si uvědomit, na co ji vlastně potřebujeme, spočítat výkon tak, aby stačil na všechny spotřebiče a sledovat mnoho dalších parametrů. Důležitou součástí, které je nutné věnovat čas, je výběr kvalitního motoru, protože právě o ten je nutné se nejvíce starat.

 

Elektrocentrály mají doopravdy široké využití. Hodí se na stavbu, do průmyslu, do zemědělství, ale třeba také jako záložní zdroj energie pro firmy, rodinné domy, bezpečnostní výtahy či ventilátory nebo jen třeba na chalupu, zkrátka všude tam, kde chybí přípojka k elektrické síti.

 

Prvním důležitým parametrem je požadovaný výkon elektrocentrály, který spočítáte na základě přibližného odběru spotřebičů, které budete napájet. Pokud zamýšlíte napájet točivé motory, pak vedle štítkového příkonu musíte brát v úvahu i rozběh motoru. Rozběhový proud stroje může při startu překročit jmenovitý proud cca 3-5x. Jde hlavně o spotřebiče typu: stavební pily, míchačky, cirkulárky, pneumatické kompresory, ledničky, štípačky apod.

 

Rozmyslete si i typ spotřebičů - pokud budete napájet spotřebiče citlivé na kolísání napětí, počítače a jinou jemnou elektroniku, zvolte spotřebiče s AVR - automatickou regulací výstupního napětí.

 

Značkový motor je jistota

 

Motory do elektrocentrál mají spalovací motor poháněný buď benzínem nebo naftou. Pokud hledáte levnější variantu nejen na pořízení, ale i jednodušší na provoz a údržbu, zvolte raději benzínový motor.

 

Motor vybírejte tak, aby měl nejen vámi požadovaný výkon, ale také možnost servisování a dostupnost náhradních dílů. Bezpečnější proto je zvolit prověřenou kvalitu, kterou vám poskytne značkový motor. Například motory značky Honda s výkonem až 16,6 kW lze snadno oservisovat v každém větším městě. Pro zajímavost uveďme, že nové modely motorů iGX, které HONDA přestavila v roce 2016, jsou ještě výkonnější a ekonomičtější - disponují elektronicky řízeným karburátorem, které vedle snížení emisí výrazně snižují spotřebu paliva.

 

Prověřená kvalita

 

Mezi další profesionální značky patří např. motory Vanguard a Briggs. Levnější a přesto kvalitní variantou jsou motory značky Briggs. Menší jednoválcové motory této značky jsou až o 15-20 % výkonnější a levnější v porovnání s ostatními značkami.

 

Pokud hledáte benzínový motor s opravdu vysokým výkonem, vyzkoušejte značku Vanguard, jejíž motory poskytují výkon až 32 kW. Nová řada motorů disponuje karburátorem s elektronicky řízeným vstřikováním, čímž dosahuje nejen okamžité regulace otáček, ale také výrazné úspory paliva (až 15%).

 

V porovnání s levnějšími neznačkovými motory je nutné brát v potaz hlavně životnost motoru – profesionální stroj je určen pro provoz v řádech tisíců hodin, zatímco neznačkový většinou jen v řádu pár stovek hodin. S rostoucím opotřebením motoru roste jeho poruchovost, spotřeba a klesá výkon. Ve finále tak vyjde dráž pořízení neznačkového než značkového motoru.

 

Dostupnost náhradních dílů a servis

 

Velice častým problémem při pořízení neznačkového motoru je nedostupnost náhradních dílů, velmi obtížné až nemožné servisování a tedy předčasné vyřazení stroje. I z tohoto pohledu vyjde levněji vsadit na prověřené značky, které mají zpravidla širokou síť servisních partnerů pro celé České republice.

 

Výkon elektrocentrály i motoru

 

Při koupi elektrocentrály si pro jistotu dobře zkontrolujte, zdali výkon motoru bude dostačovat pro pohon uvedeného alternátoru. Pokud je motor slabý, na výkon, který výrobce uvádí u alternátoru, nemusí stačit, což poznáte většinou u startu elektromotorů, u kterých na rozběh potřebujete mnohem více energie, resp. proudu. Pohlídat si výkon elektrocentrály (motoru) je také nutné pokud si pořizujeme svářečku, kompresor nebo čerpadlo.

Na výběr elektrocentrály i vhodného motoru si vyhraďte dostatek času, důkladně si prostudujte parametry jednotlivých strojů a nenechte se nalákat nízkou pořizovací cenou – motor by vám pak nemusel vydržet příliš dlouho.

 

 

Zobrazit elektrocentrály MEDVED

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o