Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat elektrocentrálu?

Elektrocentrálu vybírejte hlavně podle provozního výkonu a způsobu regulace napětí – tyto dva údaje jsou zásadní a určují, jaké spotřebiče pomocí elektrocentrály můžete napájet. Dívejte se také na to, zda je elektrocentrála jednofázová nebo třífázová.

 

Jednofázová čí třífázová?

 

Většina běžných spotřebičů je jednofázová – jde např. o lampy, drobné stavební nářadí, měřící techniku, počítače atp. Poznáte je podle toho, že mají na přívodním kabelu dva kolíky do zásuvky (230 V přívod, 0 V odvod) + zdířku na uzemnění. S jednofázovou elektrocentrálou si v běžných podmínkách vystačíte.

 

Třífázové elektrocentrály využijete v případě napájení spotřebičů s třífázovým elektromotorem. Takové spotřebiče poznáte podle toho, že mají na přívodním kabelu celkem 5 kolíků (3 fáze, zemnění PE a nulový vodič N). U některých starších spotřebičů se setkáte jen se 4 kolíky, protože u těch plní funkci zemnění a nulového vodiče jediný kolík (PEN).

 

Pakliže potřebujete třífázovou elektrocentrálu a budete ji mj. využívat i pro napájení jednofázových spotřebičů, dávejte si pozor na to, aby elektrocentrála poskytovala dostatečný výkon. Jednofázové spotřebiče nemohou využít plného potenciálu třífázové elektrocentrály a berou si proud jen z jedné fáze.

 

Jaký provozní výkon?

 

Provozní výkon elektrocentrály je klíčovým parametrem při jejím výběru a nesmíte ho podcenit. Ještě před finálním rozhodnutím si ujasněte, jaké spotřebiče budete elektrocentrálou napájet.

 

Nejlepší jsou z pohledu elektrocentrál spotřebiče ohmové (odporové). Jde třeba o klasické žárovky, horkovzdušné pistole, ploténkové vařiče a jiné odporové zátěže. A nejlepší jsou proto, že jejich štítkový výkon odpovídá skutečné spotřebě po celou dobu provozu.

 

Pokud tedy napájíte spotřebič o štítkovém příkonu 2 kW, stačí vám jednofázová elektrocentrála o provozním výkonu 2 kVA. Přesto, jen pro jistotu, vždy připočítejte alespoň 10 %jako výkonovou rezervu. U třífázových elektrocentrál při přepočtu výkonu z kVA na KW zahrňte také účiník.

 

Pro rychlý výpočet vám stačí vědět, že 1 kVA = asi 0,8 kW.

 

O něco problematičtější už jsou spotřebiče indukční. Typicky jde o nářadí poháněné elektromotory, vrtací kladiva, kotoučové pily atp. Tyto přístroje při startu potřebují mnohem vyšší proud, než mají jmenovitý příkon (kvůli ztrátám ve vinutí motoru). Počítejte proto s 2x – 3x vyšším výkonem elektrocentrály, než je příkon spotřebiče. Většina současného elektronářadí s elektromotorem je z tohoto důvodu vybavena "měkkým" startem, který náraz rozběhového proudu překlene.

 

S ještě vyšší výkonovou rezervou elektrocentrály je potřeba počítat pro stroje s tzv. tvrdým startem – kompresory, čerpadly, ledničky atp. Tyto přístroje potřebují k nastartování motoru mnohem více proudu, než je jejich štítkový příkon – typicky 4x – 5x vyšší, někdy dokonce ještě více. Pro tyto případy má společnost MEDVED elektrocentrály s kompaudním trafem (viz níže v článku), které dokážou dodat vysoký rozběhový proud na úkor poklesu napětí, což však těmto spotřebičům nevadí.

 

Posledním typem jsou pak spotřebiče kapacitní. Jde např. o úsporné žárovky, fotoblesky, výbojky atp. U těch potřebujete elektrocentrálu s provozním výkonem asi 1,5x vyšším, než je štítkový příkon spotřebičů.

 

 

 

 

 

 

A co regulace napětí?

 

Většina elektrocentrál pracuje s kapacitní regulací napětí, jde o základní regulaci pomocí kondenzátoru. Tato vám bohatě postačí pro napájení osvětlení či běžných elektrických přístrojů.

 

Regulaci napětí AVR (z anglického Automatic Voltage Regulator) využijete v případech, kdy elektrocentrálou poháníte spotřebiče citlivé na kolísání napětí – počítače, televize, měřicí přístroje atp. AVR totiž zabraňuje kolísání napětí v toleranci ±2 %. Pro srovnání: kolísání napětí v rozvodné síti – v běžné zásuvce – se pohybuje v rozmezí ±10 %.

 

Pokud automatickou regulaci napětí nevyžijete, je pro vás vhodnější použít regulaci kapacitní. Ta totiž při rozběhu stroje, obzvláště elektromotorů a kompresorů, snese vyšší počáteční přetížení motoru.

 

Třetím typem je tzv. kompaudní regulace, kterou jsme nakousli už dříve – jde o elektrocentrály s kompaudním trafem. Takové jsou vhodné pro přístroje s tvrdým rozběhem, kdy za cenu poklesu napětí dodají velký rozběhový proud.

 

Elektrické krytí či pohon: drobné detaily

 

U parametrů elektrocentrál najdete i další údaje, byť ty už nejsou při výběru tak podstatné. Jedním z nich je třeba elektrické krytí – nejčastěji IP 23 a IP 54.

 

 

IP 23 představuje ochranu elektrocentrály před vniknutím předmětu s průměrem větším než 12,5 mm do konstrukce přístroje. Zároveň je elektrocentrála chráněná proti vodě padající na plochu v úhlu do 60 stupňů.

 

Oproti tomu IP 54 je v zabezpečení lepší, protože voda se do přístroje nedostane z žádného úhlu. Při rozhodování proto berte v potaz, v jakých podmínkách budete elektrocentrálu používat.

 

Závěrem dodáváme, že elektrocentrály mají také různý pohon: nejčastější jsou benzínové, méně častější pak dieselové, plynové nebo olejové. Obvykle se liší v rozměrech nebo ekologičnosti provozu, ale na samotný výkon jejich pohon zásadní vliv nemá.

 

Nezapomeňte na kvalitní motor

 

O tom, jak bude elektrocentrála připravena k provozu, jak dlouho bude sloužit a jak stabilní bude výsledné napětí, rozhoduje také použitý motor, který elektrocentrálu pohání.

 

Pokud se chcete na svůj záložní zdroj energie opravdu spolehnout, pak volte značkové prověřené motory - např. HONDA, Vanguard, Briggs nebo Kohler. U nich máte záruku nejen jednoduché údržby, mnohaletého provozu, ale především faktu, že v případě poruchy snadno zajistíte servis a náhradní díly.

Kvalitní motor vám zkrátka ušetří spoustu práce, energie a starostí. 

 

Zobrazit nabídku elektrocentrál

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o