Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat kalové čerpadlo?

K odčerpání silně znečištěné vody, fekálií či splašků z jímek, septiků, výkopů nebo zatopeného sklepa budete potřebovat kalové čerpadlo. Podle čeho se při jeho výběru řídit a jak pořídit takový stroj, který vám za investované peníze poskytne maximální možný výkon?

 

Povrchové vs. ponorné

 

Kalová čerpadla v zásadě dělíme na dva základní typy – povrchová a ponorná.

 

Povrchová kalová čerpadla pracují jen na souši, je nutné je umístit na suché místo nad hladinu čerpané vody. Klíčovým parametrem při jejich výběru je proto maximální sací hloubka, která udává, jak hluboko pod sebe je čerpadlo schopné vodu odčerpávat. Běžná sací hloubka u povrchových čerpadel bývá 8 metrů, takže si předem spočítejte, zda vám to stačí.

 

Ponorná kalová čerpadla mají konstrukci, která jim umožňuje ponořit se do odčerpávané vody, až na samé dno septiku nebo výkopu. Parametr sací hloubka u nich proto nehraje žádnou roli a neudává se – čerpadlo vždy čerpá vodu nad sebou, nikoliv pod sebou. Důležitá je naopak maximální ponorná hloubka, která udává, jak hluboko můžete čerpadlo ponořit.

 

Maximální výtlak: jak vysoko čerpadlo vytlačí vodu

 

Jakmile máte vybraný typ čerpadla, sledujte další jeho klíčový parametr: maximální výtlak.

 

Jedná se o maximální výšku, do jaké čerpadlo dokáže vytlačit nasátou vodu. Kalová čerpadla obecně mívají nižší výtlaky než klasická vodní, obvykle kolem 15-25 metrů. Pokud je to ale potřeba, seženete i extrémně výkonná kalová čerpadla o výtlaku až 85 metrů. Jen si za ně budete muset připlatit.

 

Nezapomínejte, že u povrchových čerpadel můžete maximální výtlak sčítat se sací hloubkou. Čerpadlo se sací hloubkou 8 metrů a výtlakem 30 metrů teoreticky dokáže čerpat až z 38 metrů hluboké šachty. Akorát v oné výšce 8 metrů nad zemí potřebujete prostor na umístění čerpadla.

 

Maximální průtok: základní výkonové hledisko

 

Jakkoliv mají kalová čerpadla nižší maximální výtlak, z hlediska maximálního průtoku vody naopak excelují.

 

Maximální průtok vody se udává v litrech za minutu a značí, kolik litrů vody dokáže čerpadlo za minutu provozu odčerpat. Zatímco i ta nejvýkonnější vodní čerpadla přečerpají maximálně 1 000 litrů za minutu, kalová čerpadla dokážou i několikrát tolik – nejvýkonnější stroje až neuvěřitelných 20 000 litrů!

 

Nenechte se ale všemi těmi čísly zmást – jde o teoretické, maximální hodnoty, ke kterým se v praxi jenom těžko přiblížíte. Průtok čerpadla totiž klesá s výškou výtlaku a odporem v potrubí, takže reálně počítejte s průtokem nižším, než uvádí výrobce.

 

Seriózní prodejce vám ke každému čerpadlu ukáže výkonnostní křivku, na které uvidíte, jaký průtok můžete při dané výtlačné výšce očekávat. Pro základní orientaci vám stačí vědět, že maximálního průtoku dosáhnete při minimální výšce výtlaku a naopak.

 

Příklad? Čerpadlo o maximálním průtoku 1 000 l/min a maximálním výtlaku 50 m bude maximálního průtoku dosahovat jen při nulové výšce – řádově pár cm. Naopak ve výšce 50 metrů už se průtok limitně přiblíží nule.

Při koupi čerpadla proto vždycky vybírejte stroj s dostatečnou výkonovou rezervou.

 

Průchodnost částic: zlatý grál kalových čerpadel

 

Profesionální kalová čerpadla vám nepřečerpají jen silně znečištěnou vodu, ale poradí si taky s pískem, drobným kamením, kousky dřeva a dalšími pevnými částicemi, které ve vodě plavou.

 

Je to dáno tím, že na oběžném kole mají umístěny speciální řezací nástavce. Při výběru kalového čerpadla proto sledujte i parametr průchodnost částic, který udává, jak velké částice ve vodě dokáže čerpadlo přečerpat. Ty nejlepší stroje si poradí i s kousky o průměru 30 mm!

 

Nemusíte mít však strach, že by se vám čerpadlo zadřelo, pokud nasaje částici větší. K tomuto má obranný mechanismus a větší kousky do sebe vůbec nepustí. Pokud si tedy pořídíte čerpadlo s menší průchodností, čeká vás po skončení čerpání jenom více práce s uklízením.

 

Pohon: elektrická vs. benzínová

 

U kalových čerpadel si můžete vybrat také typ pohonu, nejčastěji se setkáte s elektrickými a benzínovými přístroji.

 

Pokud víte, že při čerpání vždycky budete mít přístup ke zdroji elektrické energie, určitě volte ta elektrická. Jsou lehčí, tišší a mají nižší provozní náklady. Myslete jen na to, že výkonnější stroje už jsou vybavené třífázovým elektromotorem, takže budete potřebovat adekvátní zdroj napájení.

 

Naopak jestliže víte, že budete čerpadlo používat i ve volné krajině a nechcete kvůli nim kupovat elektrocentrálu, zvolte benzínové. Třeba benzínová kalová čerpadla značky Honda mají skvělou funkci 360, se kterou můžete čerpadlo skladovat i provozovat v jakékoliv poloze a sklonu bez rizika poškození motoru.

 

Malé detaily na závěr

 

Ti nejlepší výrobci vyrábějí čerpadla z odolných a lehkých materiálů – např. WEDA používá speciální hliníkovou slitinu, díky které její čerpadla váží doslova pár kg a i velmi výkonné přístroje bez problémů unesete v ruce.

 

Kvalitní čerpadlo by mělo být vybavené taky plovákovým spínačem, který přístroj vypne ve chvíli, kdy hladina vody klesne pod minimální hodnotu – tím se zabrání běhu na sucho. Některé přístroje plovák nahrazují (případně doplňují) automatickou funkcí vypnutí při běhu na sucho.

 

A na závěr jedna rada: klidně si kupte kalové čerpadlo i v případě, že potřebujete čerpat jenom čistou vodu. S tou si totiž samozřejmě poradí také – a až jednou v budoucnu budete potřebovat čerpat vodu znečištěnou, nebudete muset do obchodu pro nové čerpadlo.

 

Zobrazit elektrická kalová čerpadla

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 68 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    23. 4. 2024

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o