Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat obkladačskou pilu?

Řezání obkladů, dlaždic, keramiky nebo skla vyžaduje naprosto přesné a hladké řezy bez vyštípaných okrajů. Abyste jich docílili, musíte si na to pořídit odpovídající nářadí. A s tím vám pomůže tento článek.

 

Potřebujete vůbec pilu?

 

Ještě, než se pustíte do výběru obkladačské pily, ujasněte si, zda ji vůbec potřebujete. Tyto stroje stojí od několika tisíc do několika desítek tisíc korun – a jsou proto vhodné spíše k profesionálnímu využití. Domácí kutil, který si potřebuje do koupelny zaříznout pár dlaždic, je příliš nevyužije.

 

Na drobné práce klidně použijte vyštipovací kleště na obklady, se kterými díky tvaru čelistí můžete štípat do tvaru L, U i do oblouku. Upozorňujeme jen na to, že přesná práce s vyštipovacími kleštěmi vyžaduje jistou dávku manuální zručnosti a šikovnosti.

 

Jestliže si na kleště netroufáte, můžete si pořídit řezačku na obklady. Jde o jednoduché zařízení, u kterého jen položíte obklad na pracovní desku, narušíte jeho povrch řezacím kolečkem a následně obklad „rozlomíte“ o lamač na desce. Nejlevnější řezačky pořídíte i za pár stovek, ty lepší za pár tisíc.

 

Řezat obklady pak můžete i starou dobrou úhlovou bruskou, případně ruční řezačkou na obklady. Všechny tyto stroje ale doporučujeme jen pro hobby využití – lze s nimi řezat jen malé obklady, o malé tloušťce a v malém množství.

 

Profesionální obkladači či zapálení kutilové si musí pořídit skutečnou obkladačskou pilu.

 

Skoro jako stolové

 

Stolové pily jsou pro řezání obkladů, dlažeb nebo skla tím nejlepším, co máte na trhu k dispozici. Zaručují rychlé, hladké a velmi precizní řezy i při velkých objemech práce.

 

Na první pohled vypadají jako klasické stolové pily, jediný skutečný rozdíl je v tom, že mají preciznější konstrukci a naklápěcí stůl pro řezání kamenických rohů. Řezání pod úhlem je u profi modelů zajištěno naklápěcím ramenem – jde o tzv. mostové obkladačské pily.

 

Pozor na chlazení

 

Obklady, dlažby, keramiku nebo sklo vždy řežeme celoobvodovým řezacím kotoučem, který po svém obvodu nemá drážky určené pro chlazení. Díky tomu dělá krásně hladké a čisté řezy, na druhou stranu se však rychle zahřívá a je nutné ho chladit. K tomu slouží voda a oběhové čerpadlo.

 

Obkladačské pily využívají vodu ke chlazení dvojím způsobem. Některé mají přímo pod pracovní deskou zabudovanou vodní nádrž s čerpadlem, které vodu neustále cirkuluje a znovu využívá. To oceníte zejména při řezání v místech, kde nemáte přístup k vodě.

 

Jiné obkladačské pily svou nádrž na vodu nemají a musíte je připojit k vodovodnímu zdroji – kohoutku. Ten je následně zdrojem čisté a studené vody po celou dobu řezání.

 

Voda má u obkladačských pil i další užitečné funkce. Vyjma toho, že chladí kotouč, také usnadňuje práci, protože skrápěný kotouč je při řezání mnohem efektivnější. Mokré řezání navíc eliminuje také prašnost, takže pracovní prostředí je mnohem příjemnější než v případě suchého řezání.

 

Parametry jako u stolových pil

 

Ostatní parametry obkladačských pil jsou velmi podobné jako v případě klasických pil stolových. O tom, jak se v nich orientovat, jsme již psali v tomto článku.

 

Tentokrát tedy jen ve zkratce: pilu vybírejte podle maximálního průměru kotouče (všimněte si také průměru vrtání – vnitřního otvoru pro hřídel), maximální hloubky řezu, maximální délky řezu a maximálního počtu otáček.

 

Vedle toho vás musí zajímat také doplňkové funkce, které usnadňují práci či manipulaci s pilou. Vybírejte ideálně pily se sklopnými nohami a madly pro snadné uskladnění, s transportními kolečky pro snadné přesouvání a naklápěcí řeznou hlavou pro přesné řezání pod úhlem.

 

Radost vám udělají i svorky pro upevnění dlažby, pogumovaná pracovní deska proti posunování dlažby nebo pravítka s úhlovým nastavením pro přesné řezání.

 

Teprve detaily totiž dělají z dobrých obkladačských pil ty nejlepší pomocníky.

 

 

Zobrazit pily pro obkladače

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o