Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Nejčastější dotazy při výběru a používání topidel MASTER

Ať už topidlo MASTER vlastníte nebo se ho teprve chystáte koupit, sepsali jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky našich zákazníků. Narovinu a bez příkras. Tak ať slouží.

 

Které topidlo je pro mě to pravé, aneb kam se které hodí?

 

Odpovědět na tuto otázku není tak jednoduché a vyžaduje zvážit více faktorů. Otázkou vhodného výběru ohřívače vzduchu se zabýváme v těchto článcích:

 

 

Jaká topidla jsou nejlevnější?

Plynová. Nejlevnější modely seženete už za necelé 4 000 Kč, vysoce výkonné za cca 10 000 Kč.

 

Která topidla mají nejnižší provozní náklady?

Náklady na samotný provoz jsou u všech pohonů téměř srovnatelné. Při první úvaze vychází nejefektivněji topidlo naftové nebo plynové, nicméně k jejich spotřebě ještě musíte připočítat náklady spojené s dopravou kanystrů s naftou, respektive výměnu plynové bomby. Z tohoto pohledu se jako ekonomicky nejšetrnější jeví topidla elektrická. Elektrická topidla mají 100% účinnost a nemusíte se o ně během provozu starat.

 

Pokud hledáte úsporu provozních nákladů u naftových topidel, pak zvolte topidla s vysokotlakým podávacím čerpadlem. Jejich elektronicky řízené spalování zajišťuje vyšší efektivitu spalování a tím více tepla při stejné spotřebě paliva. Z dlouhodobého hlediska se investice určitě vyplatí.

 

Jaké topidlo doporučujete pro havarijní využití?

Vychází z předchozí otázky. Plynová topidla jsou nejlevnější ze všech typů, takže pokud topidlo využijete jen párkrát do roka, pak by se vám žádné jiné nevyplatilo. Na druhou stranu elektrické topidlo nevyžaduje téměř žádnou údržbu ani zásobu nafty po ruce. Jednoduše ho v případě nutnosti zapojíte.

 

Jaké topidlo doporučujete pro pravidelné používání?

Do menších místností (garáže, sklepy) elektrické, do větších (sklady, haly) naftové. Cenově vychází zhruba stejně, elektrická ale poskytují čistý zdroj tepla bez spalin. Bohužel však nemají moc vysoký výkon, takže ve větších místnostech cca nad 1 000 m3 už nestačí.

 

Když ve velkém prostoru potřebuji zahřát jen jeho část? Jaké topidlo do venkovního prostoru?

K tomuto účelu se nejlépe hodí infračervené topidlo, kterým vzduch neproudí, ale teplo v předním směru sálá a tím ohřívá předměty před sebou. Stačí vhodně nasměrovat. Zároveň topidlo bez ventilátoru nevíří prach ani nevytváří nepříjemný „teplý průvan“.

 

Když nemohu vířit prach?

Jednoznačně volte infračervené topidlo. Namísto silného proudu teplého vzduchu jen teplo sálá v jednom směru. Na druhou stranu topidlo není vhodné pro vyhřívání velkých prostorů především k jeho směrovému omezení.

 

Jak spočítám potřebný výkon topidla?

Na výpočet výkonu topidla existuje vzoreček, který jsme rozebrali v tomto článku. Výsledek však berte jako orientační, bude lepší, když si pořídíte topidlo o 10-20 % výkonnější. Stroj díky tomu nebudete tolik přetěžovat a navíc místnost vytopíte rychleji. S vyšším výkonem roste rychlost nárůstu teploty v místnosti nebo prostoru. Po vytopení jeho výkon jednoduše omezíte termostatem.

 

Jaká topidla mají nejvyšší výkon?

Naftová s nepřímým spalováním. Nejsilnější model Masteru, BV 690 F, poskytuje výkon 220 kW, takže s ním vytopíte i halu či sklad o objemu přes 5 000 m3.

 

Lze místo termostatu použít spínací hodiny?

Pokud uvažujete nahradit pokojový termostat spínacími hodinami, které budou upravovat dobu provozu topidla, pak tento nápad bude fungovat u elektrických topidel, které pro své spuštění nevyžadují jiskru. U naftových a plynových topidel bude tato myšlenka fungovat právě v kombinaci s pokojovým termostatem.

 

Jaké topidlo je vhodné do velkých nevětraných místností?

Párty stany, skleníky nebo sklady nejlépe vytopíte naftovými topidly s nepřímým spalováním. Topidlo můžete umístit dovnitř vytápěného prostoru a napojit jej na komín, případně ho nechat venku a teplo přivádět pružnou hadicí do prostoru. Teplý vzduch z topidla lze rozdělit do více větví. V případě použití topidla s nepřímým spalováním ale myslete na to, že dochází k tepelným ztrátám vinou ochlazování hadice a odvodu části tepla spolu se spalinami.

 

Jak je to u topidel se spalinami?

Naftová a plynová topidla produkují spaliny, takže je používejte jen v otevřených nebo dobře větraných prostorách. Do uzavřených objektů použijte naftová topidla s nepřímým spalováním, u kterých spaliny odvádíte hadicí či komínem, anebo elektrická topidla. Ta žádné spaliny neprodukují.

 

K čemu se hodí infračervená topidla?

Zejména k vytápění venkovních prostor nebo místností, kde není žádoucí víření prachu. Infračervená topidla totiž horký vzduch „nefoukají“, ale sálají. Jsou proto skvělá třeba pro malíře, obkladače, zedníky a další řemeslníky, kteří pracují v interiérech na mokré práci a potřebují urychlit schnutí. Hodí se i filmovým štábům k natáčení venkovních scén.

 

Jak jsou topidla náročná o obsluhu?

Při odpovědi na tuto otázku je potřeba vzít v úvahu dvě skutečnosti. Naftová a plynová topidla vyžadují doplňování nafty nebo plynu. Čím větší výkon topidla, tím větší spotřeba. U plynových topidel lze frekvenci výměny plynové bomby snížit využitím propojovací sady k propojení dvou lahví.

 

Druhou skutečností je, jestli je topidlo v základu vybaveno pokojovým termostatem nebo jste jím topidlo dodatečně vybavili. Jednoduše nastavíte požadovanou teplotu a dál se již nestaráte.

 

Obecně platí, že nejjednodušší pro obsluhu je elektrické topidlo s termostatem.

 

Jaká topidla vyžadují nejmenší údržbu?

Elektrická. Stačí jenom vysávat ventilátor a jednou za rok zajít do servisu na pravidelnou prohlídku, popř. elektrorevizi. U naftových topidel je nutné kromě ventilátoru kontrolovat a čistit nádrž paliva, filtry a občas vyčistit trysky. U plynových ohřívačů je potřeba provádět revizi plynových zařízení.

 

Jaké servisní úkony a pravidelnou údržbu topidla MASTER vyžadují?

Tomuto tématu se věnuje tento článek.

 

 

 

 

 

Prohlédnout topidla a odvlhčovače MASTER

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o