Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat řezač spár?

Řezač spár je účinný nástroj pro řezání asfaltových a betonových povrchů. Při jeho pořizování je nutné brát v potaz výkon motoru a vybrat ten správný kotouč, aby se s ním pohodlně a bezpečně řezalo, minimalizovala se prašnost a stroj co nejdéle vydržel funkční, bez nepříjemných poruch. Na co vše je nutné se při koupi soustředit?

 

Srdcem řezače spár je kvalitní motor. Vyplatí se vsadit na značkový motor, u kterého máte jistotu stabilního výkonu, nízké poruchovosti a také dostupnosti náhradních dílů a servisu. Sázkou na jistotu jsou motory značky Honda nebo také motory spolehlivých značek Briggs nebo Vanguard. Výkon řezačů spár značky Norton Clipper se pohybuje od 4,8 až 23 kW, takže je možné vybrat stroj jak pro příležitostné řezání, tak pro profesionální použití v náročných podmínkách - řezání na dálnicích, v halách nebo v půjčovnách.

 

Diamantový kotouč

 

Neméně důležitou součástí je kvalitní diamantový kotouč. U mnoha strojů dostanete kotouč při koupi jako bonus, u jiných je potřeba ho dokoupit. Při výběru kotouče sledujte hlavně jeho průměr, vrtání (průměr na hřídeli) a výšku segmentu. Na výběr máte kotouče na beton, kotouče na asfalt s ochranou proti podbroušení segmentu nebo kombinované kotouče. Určitě se vyplatí investovat do kvalitního kotouče, který při řezání výrazně šetří váš čas a řezač samotný.

 

Průměr se odvíjí od toho, jak hluboko potřebujete řezat, kotouč by měl být cca 2,5 x větší než hloubka řezaného materiálu, ale zároveň se do vašeho řezače musí pasovat. Volte vždy takové průměry, které výrobce pro daný řezač spár doporučuje. Kotouče se vyrábí od menších průměrů 300 mm až po velké s průměrem 700 mm. Maximální hloubka řezu se u řezačů Norton Clipper pohybuje od 125 až do 280mm.

 

Segment diamantových kotoučů

 

Důležitá je také výška segmentu, jejich tvar a vzdálenost, která zvyšuje životnost kotouče, ale také rychlost řezání. U každého diamantového kotouče najdete přesný výpis, pro které materiály je vhodný. Důležitým údajem u kotoučů pro řezače spár je výkon řezače pro který je kotouč určen a odpovídající otáčky (rpm).  Prodávají se ale také univerzální kotouče, které můžete použít na různé stavební materiály, případně speciálně designované kotouče, jejichž provoz je extrémně tichý.
Zvláště pokud potřebujete řezat asfalt a živici je potřeba u diamantových kotoučůje pro řezače spár zkontrolovat, jestli mají dostatečné vynašecí drážky mezi segmenty, které zajišťují dostatečný odvod dobroušeného materiálu a také, jestli má kotouč ochranu proti podbroušení segmentu. Abrasivní materiál živice má tendenci postupně ztenšovat tělo kotouče těsně pod segmentem. Bez vhodné ochrany formou přidaného kladívkového segmentu nebo pravidělné umístěného zvětšeného segmentu může dojít k jeho předčasnému opotřebení nebo dokonce k uvolnění segmentu, což může být při vysokých rychlostech velmi nebezpečné.

 

Správné používání

 

Dalším důležitým parametrem je také počet otáček, který u většiny strojů není regulovatelný. Příliš nízké otáčky zpomalují práci a opotřebovávají segment, příliš vysoké ho zase tupí, navíc vyšší než doporučená rychlost může ohrozit vaši bezpečnost.

 

U řezačů spár s motory s vyšším výkonem se používají speciálně upravené kotouče pro vyšší řezný výkon.

 

Řezače spár Norton Clipper jsou vybavené nádrží na vodu pro mokré řezání, při kterém voda kotouč ochlazuje, čím vzniká méně prachu a kotouč se nepřehřívá. Segment se tak opotřebovává daleko pomaleji, než při řezání za sucha.

 

Ruční a hydraulické spouštění do řezu

 

Klasicky mají řezače spár jednoduchou konstrukci, manuální pojezd a ruční spouštění do řezu. Řezače, které mají nejvyšší výkon, jsou však vybavené automatickým pojezdem a hydraulickým spouštěním do řezu – výrazně tak usnadní práci v náročném provozu.

 

Stabilita a ergonomie

 

Při výběru řezače spár se soustřeďte také na to, jestli se stroj snadno a jednoduše obsluhuje. Řezače Norton Clipper mají odpruženou rukojeť, jsou ergonomické a vysoce stabilní. Práce s nimi je proto příjemná a navíc se velice snadno udržují.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazit řezače spár

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o