Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jaké jsou způsoby odvlhčování vzduchu a jak zvýšit účinnost odvlhčovače?

jádrové vrtání Nadměrná vlhkost vzduchu je nežádoucí nejen v domácím prostředí, ale také ve stavebnictví, či třeba v průmyslu. Na trhu je široké množství odvlhčovačů vzduchu, které se liší jak principem, na základě kterého fungují, tak výkonem a dalšími parametry. Jaký způsob odvlhčování zvolit a co může zvýšit jeho efektivitu?

 

Odvlhčovače vzduchu jsou důležitým pomocníkem do míst ohrožených nadměrnou vlhkostí, jakou jsou novostavby, sklepy, sušárny, vyplatí se i na stavbu a na urychlování stavebních prací. A také do skladů, ve kterých by vlhkost mohla skladované materiály poničit. Odvlhčovačů je na trhu široký výběr a liší se způsobem odvlhčování, výkonem a dalšími parametry.

 

Odvlhčovač nebo topidlo

 

Krátkodobě lze, například v domácnostech vysoušet topidlem, ale tato metoda vyžaduje časté větrání a vysuší pouze vrchní vrstvy stěn. Naproti tomu odvlhčovač větrání nevyžaduje a vlhkost rovnou odvádí pryč, i ze spodních vrstev, proto se vyplatí z hlediska efektivity i z hlediska úspory energií. Nicméně topidlo je možné použít v kombinaci s kondenzačním odvlhčovačem, zvýšením teploty se zvýší i efektivita vysoušení.

 

Kondenzační vs. adsorpční odvlhčovače

 

Odvlhčovače fungují buď na principu kondenzace, nebo adsorpce. Kondenzační odvlhčovače nasají vlhký vzduch, ochladí ho, čímž vodní páry zkapalní a odtečou do nádržky. Metoda kondenzace je nejúčinnější při teplotě 30° C a relativní vlhkosti 80 % a čím více klesá teplota, tím klesá účinnost odvlhčovače.

 

Při teplotách pod 10°C už jsou téměř neúčinné a vyplatí se použít druhý typ, adsorpční odvlhčovač, se kterým lze dosáhnout velice nízkého rosného bodu suchého vzduchu. Adsorpční odvlhčovač odebírá vodu přímo z nasávaného vzduchu pomocí hygroskopické adsorpce a je funkční až do – 25° C.

 

Výkon a průtok vzduchu

 

Kondenzační odvlhčovače se dělí na modely pro domácí, poloprofesionální a profesionální použití, které se liší parametry. Nejdůležitější je výkon a hodinový průtok vzduchu, který by se ideálně měl rovnat trojnásobku objemu vysoušené místnosti. Proto si vždy dobře rozmyslete, na jaké účely budete odvlhčovač potřebovat. Pro domácí použití stačí odvlhčovače, které vysuší do 20 litrů za 24 hodin. Pro rychlejší vysoušení a urychlení schnutí po některých stavebních pracích se vyplatí pořídit si poloprofesionální odvlhčovače, se kterými za ideálních podmínek vysušíte až 72 litrů za 24 hodin.

 

Do skladů i po povodních

 

Profesionální kondenzační odvlhčovače vzduchu se vyplatí při odstraňování škod například po povodních a haváriích vody, v průmyslu, ve stavebnictví a také třeba do skladů s citlivými materiály na kolísání vlhkosti, jako je například elektronika či třeba léky. Tyto odvlhčovače vysuší za ideálních podmínek až 222 litrů za 24 hodin a jsou stavěné do náročného, nepřetržitého provozu.

 

Jak zvýšit efektivitu odvlhčovače vzduchu?

 

Efektivitu odvlhčovače lze na jedné straně zvýšit správným používáním v souladu s návodem k obsluze, a tedy i správným umístěním. Na vysoušeč vzduchu nic nepokládejte a nezakrývejte vstupní a výstupní otvory proudícího vzduchu. Zavřete okna a dveře v místnosti, aby do místnosti neproudil nový vlhký vzduch. Zároveň zakryjte nebo odstraňte všechny vodní plochy, ze kterých se vlhkost odpařuje. To platí například i o toaletě.

 

Umístěte odvlhčovač ideálně do středu místnosti, aby mohl vysušený vzduch volně proudit dokola místnosti. Zároveň neumísťujte odvlhčovač vzduchu do blízkosti zdrojů tepla, které by nepříznivě ovlivňovali funkci chladícího tělesa uvnitř odvlhčovače. Dodržujte také doporučenou minimální vzdálenost vysoušeče od zdí cca 1 metr.

 

U kondenzačních odvlhčovačů můžete v místnosti přitápět, tak, abyste dosáhli ideální provozní teploty a zrychlili odpařování vody ze stěn či podlah do vzduchu. Účinnost odvlhčování zvýšíte pokud v prostoru použijete zároveň elektrické nebo infračervené topidlo. Dobrým pomocníkem je také podlahový ventilátor, který pomůže rozproudit vlhký vzduch v místnosti, čímž zvýší efektivitu a plynulost vysoušení.

 

Skladování a transport vysoušeče provádějte v horizontální poloze a před jeho prvním spuštěním jej nechte cca hodinku stát, aby se ustálila chladící kapalina.

 

V průběhu odvlhčování prostoru a zdiva je potřeba kondenzát z nádobky pravidelně vylévat. V případě naplnění se odvlhčovač vzduchu automaticky vypne. Pro usnadnění obsluhy a zamezení prodlev při vysoušení můžete k odtokovému vývodu připojit pružnou delší hadičku, kterou budete kondenzát svádět do větší nádoby nebo přímo do odpadu.

 

 

Zobrazit odvlhčovače vzduchu

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o