Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat odvlhčovač vzduchu?

Odvlhčovače vzduchu se liší zejména na základě svého výkonu a provozního rozsahu. Jak vybrat přístroj, který bude ve vašich podmínkách co možná nejúčinnější?

 

Kondenzační vs. adsorpční

 

Na úvod trochu teorie. Odvlhčovat vzduch můžete třemi různými způsoby – ohřevem a větráním, kondenzací nebo adsorpcí.

 

Ohřev a větrání není třeba nijak zvlášť rozvádět. Jednoduše místnost vytopíte a následně vyvětráte. Nejúčinnější je tato metoda v zimě, naopak nejméně účinná v létě – hlavní roli totiž hraje rozdíl teplot mezi vnitřním a venkovním prostředím. V každém případě však platí, že je tato metoda velmi nákladná a obvykle neefektivní.

 

Odvlhčování kondenzací odstraňuje vlhkost ze vzduchu tím, že ochlazuje vzduch pod teplotu rosného bodu. Tím vlhkost přechází do kapalného skupenství (kondenzuje). Přesně na tomto principu fungují kondenzační odvlhčovače – nasávají vlhký vzduch, ten ochladí (a zbaví vlhkosti), ohřejí a vypustí zpět. Tento způsob je mnohem úspornější než větrání, protože nedochází k výměně vzduchu v místnosti.

 

 

 

 

 



 

Odvlhčování adsorpcí využijete při odvlhčování vzduchu v extrémně nízkých teplotách (některé adsorpční odvlhčovače fungují i při teplotě -20 °C). Tato metoda spočívá v pohlcování vzdušné vlhkosti do hygroskopického materiálu. V těle adsorpčních odvlhčovačů najdete spoustu rovnoběžných kanálků, na jejichž povrchu je zmíněný hygroskopický materiál. Ten pohlcuje vlhkost, zatímco proudem teplého vzduchu dochází k jeho regeneraci.

 

Při rozhodování mezi kondenzačním a adsorpčním odvlhčovačem vždy uvažte podmínky použití. Kondenzační jsou nejefektivnější při teplotě 30 °C a relativní vlhkosti 80 %, se snižující se teplotou a vlhkostí jejich účinnost klesá. Při velmi nízkých nebo dokonce minusových teplotách vždy používejte odvlhčovače adsorpční. Ty jsou sice méně výkonné a mají vyšší spotřebu, ale zkrátka fungují i v zimě.

 




 

 

Jaký výkon?

Hlavním parametrem při výběru konkrétního odvlhčovače je jeho výkon = průtok vzduchu. Ten udáváme v m3/h a platí, že by se měl rovnat nejméně  trojnásobku objemu vysoušené místnosti.

 

Příklad na ujasnění: pokud vysoušíte místnost s výškou 2 metry, šířkou 5 metrů a délkou 5 metrů, rovná se její objem 2 x 5 x 5 = 50 m3. Pro takovou místnost doporučujeme odvlhčovač o výkonu 150 – 200 m3/h. Vyšší výkon by sice urychlil vysoušení, ale pamatujte, že příliš rychlé vysoušení může místnost poškodit.

 

Dalším parametrem, který by vás měl zajímat, je počet litrů vody, který odvlhčovač ze vzduchu dokáže odebrat. Tady se nabízí napsat „čím více, tím lépe“, ale opět záleží hlavně na vašich potřebách. Dívejte se také na příkon, hmotnost a objem nádrže – pokud kondenzát neodvádíte hadicí, budete muset nádrž pravidelně vylévat.

 

Kde je využít?

Odvlhčovače využijete při vysoušení sklepů, skladů, prádelen, garáží nebo při odstraňování následků povodní. Hodí se také k udržování optimální vlhkosti v knihovnách, muzeích, archivech či při technologických procesech. A pak třeba během mokrých stavebních prací jako jsou malování, betonování či sádrování.

 

 

Aby bylo odvlhčování co nejúčinnější, vždy v místnosti zavřete všechna okna i dveře a odvlhčovač postavte do středu místnosti, daleko od všech zdrojů tepla.


 

Zobrazit odvlhčovače vzduchu Master

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o