Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak dobře vybrat jádrovou vrtačku

Při výběru jádrové vrtačky berte v potaz průměr zamýšleného otvoru, materiál, který hodláte vrtat, pohon vrtačky a taky doplňkové funkce, které vám usnadní a zefektivní práci. Těch je u jádrových vrtaček celá řada.

 

Ruční nebo se stojanem?

 

Ruční jádrové vrtačky jsou hned na první pohled jednodušší, snáze se s nimi manipuluje a zejména začátečníci s nimi vrtají mnohem raději. Jejich velkou výhodou je, že pokud nepoužíváte stojan, nedochází k porušení podkladového materiálu od uchycení stojanu hmoždinkou. Vrtání s nimi je navíc rychlejší.

 

Pamatujte však na to, že z bezpečnostních důvodů byste s ručními vrtačkami měli vrtat díry s maximálním průměrem 80 mm. Zvláště u vrtaček s výkonnějšími motory může dojít ke "kousnutí" nástroje a následnému poranění. U větších průměrů jádrových vrtáků je zároveň problematické udržet přesnost nebo je vůbec "zavrtat".

 

Jakmile potřebujete díry o větším průměru, je bezpečnější i pohodlnější vrtat s vrtačkou se stojanem. Ty si kupte buď jako celý set, případně si pořiďte vrtačku a k ní samostatný stojan zvlášť. Dávejte si ale pozor na to, že ne se všemi vrtačkami lze vrtat ručně – některé jsou určené pouze pro použití se stojanem a v ruce byste s nimi nepochodili.

 

Jaký pohon zvolit?

 

Nejčastější a pro většinu uživatelů nejvhodnější jsou vrtačky s klasickým elektrickým motorem. Takové vrtačky koupíte v ruční i stojanové verzi a představují nejjednodušší a nejekonomičtější řešení pro standardní aplikace. Jejich ovládání je velmi pohodlné a jednoduché, po krátkém zaškolení ho zvládne každý zaměstnanec. Široký výběr elektrických modelů má třeba Husqvarna.

 

Pro náročnější zákazníky a profesionální firmy, které vrtají vysoké množství děr, stojí za zvážení vrtačky s vysokofrekvenčním elektrickým motorem technologie PRIME. V poměru ke své hmotnosti nabízí velmi vysoký výkon a představují nejvýkonnější a nejefektivnější způsob vrtání na trhu. Technologie dovoluje vrtat průměry až 600 mm.

Alternativou jsou vrtačky s hydraulickým pohonem. Ty doporučujeme pro náročné vrtání tvrdých armovaných betonů, při vysokém počtu děr nebo při vrtání otvorů velkých průměrů. Hydraulický pohon nabízí nenahraditelný výkon a jednodušší konstrukce zajišťuje vysokou spolehlivost stroje. Pro pohon těchto vrtaček však potřebujete externí hydraulický agregát a jádrové vrtačky s hydraulickým pohonem se nedodávají v ruční verzi.

 

Výkon: záleží na průměru otvoru

 

Výkon vrtačky nejvíce ovlivňují dva parametry: rychlost otáček a výkon motoru.

 

U rychlosti otáček platí, že čím větší průměr vrtáte, tím nižší otáčky potřebujete. Je to logické –
u většího vrtáku vyvolá stejný počet otáček mnohem vyšší obvodovou rychlost, než u vrtáku menšího. Takže zatímco při vrtání díry o průměru 35 mm potřebujete ideálně 3 200 otáček za minutu, u díry o průměru 200 mm je ideálních 690 otáček za minutu.

 

Není proto vůbec od věci, když si pořídíte vrtačku s převodovkou, která má více rychlostí otáček. Pak si je v závislosti na dané aplikaci měníte podle potřeby – a to nejen před vrtáním, ale také v jeho průběhu. Při vrtání počátečního otvoru je možné snížit rychlost vrtání použitím funkce SmartStart®.

 

U výkonu je tomu naopak – čím větší průměr vrtáte, tím vyšší výkon potřebujete. U menších děr do průměru cca 200 mm vám postačí vrtačka o výkonu 2 000 W, na větší otvory už volte výkonnější. U jádrových vrtaček Husqvarna to máte při výběru zjednodušené tím, že výrobce vám k vrtačkám s daným výkonem přímo doporučuje rozsah adekvátních vrtaných průměrů.

 

Detaily, které usnadní práci

 

Při výběru jádrové vrtačky sledujte i další parametry – třeba způsob kotvení stojanu. Některé stroje umožňují kotvení pomocí vakuového systému, což se hodí v případě, že nechcete poškodit povrch klasickým kotvením pomocí hmoždinek.

 

Upozorňujeme však na to, abyste vakuové kotvení používali jen při vrtání do země – při vrtání do zdi nebo dokonce do stropu je bezpečnější kotvit hmoždinkami. Některé modely koupíte s integrovanou vakuovou deskou, k některým se spodní vakuová deska dodává jako volitelné příslušenství. V každém případě musíte doplnit vakuovou pumpu.

 

Všímejte si také toho, jakým způsobem má vrtačka řešené uchycení vrtáku, Třeba ty od Husqvarny jsou vybavené běžně rozšířenými závity vřetene o průměru 1/2" nebo 1 1/4" (5/4"), což je pro obsluhu velmi pohodlné a při použití běžně dostupných jádrových korunek není potřeba používat redukce.

 

Motory pro jádrové vrtání Husqvarna jsou navíc vybaveny systémem Elgard™ indikujícím přetížení stroje pomocí LED diod. Operátor proto může vrtat pod maximálním tlakem, přičemž motor je chráněn proti poškození a životnost stroje se prodlužuje. Motory navíc mají tzv. měkký rozběh (SoftStart™), kdy plné rychlosti dosahují až po dvou sekundách od zahájení vrtání. Tím nezatěžují elektrickou síť a můžete je napájet i méně výkonnými elektrocentrálami.

 

Za zmínku stojí také další praktické detaily, které vám práci usnadní a zpříjemní. Například kotvící systém,který obsahuje matici vyrovnávající nepřesnost povrchu nebo vodní chlazení pro zvýšení rychlosti vrtání a prodloužení životnosti jádrové korunky.

 

Husqvarna má dále stojany vybavené chráněnými otěruvzdornými pravítky a úhloměry, jeden klíč pro veškeré nastavení, manuální posuv nebo pogumovaná madla a kolečka pro snadnou přepravu. Integrovaná vodováha a pevné stavitelné šrouby vám zase pomohou v přesném vycentrování stroje a zajištění kolmosti.

 

Příslušenství, které vás nadchne

 

Jako příslušenství je v nabídce Husqvarny patentovaný automatický posuv AD 10. Ten umožňuje dosáhnout optimální rychlosti vrtání, čímž zvyšuje efektivitu práce a chrání motor proti jeho přetížení.

 

Nabídku doplňuje řada sběračů kalu, doplňků a rozpěr pro různé náročné aplikace.

 

Společnost Husqvarna je zároveň nejvýznamnějším výrobcem diamantové techniky a uživatelům nabízí řadu nástrojů, především diamantové jádrové korunky a vrtáky podle potřeby vrtaného materiálu. Např. řada Diagrip v současnosti představuje světovou špičku v oblasti jádrového vrtání.

 

 

Zobrazit jádrové vrtačky Husqvarna

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o