Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat rozbrušovací pilu?

Rozbrušovací pily jsou robustnější variantou úhlových brusek – mají mnohem větší kotouč, výkon i hmotnost. Jak se mezi nimi zorientovat a vybrat tu správnou pro vaše potřeby?

 

Jaký pohon je nejlepší?

 

Rozbrušovací pily nejčastěji seženete ve 4 variantách: benzinová, elektrická, hydraulická a pneumatická.

 

Elektrické pily přijdou vhod hlavně při řezání v interiéru. Jsou totiž relativně tiché, lehké a snadno se s nimi manipuluje. Navíc nabízí řadu doplňků pro odsávání prachu nebo vodní skrápění. Na druhou stranu nemají takový výkon a práce s nimi je tak pomalejší.

 

Hydraulické pily potěší svým vysokým výkonem a spolehlivostí – ze všech čtyř pohonů mají nejlepší poměr výkon/hmotnost. Na druhou stranu jsou docela drahé a potřebujete k nim hydraulický agregát. Kvůli vysokému tlaku v hydraulické hadici se s nimi také hůře manipuluje.

 

Pneumatické pily jsou v porovnání s hydraulickými bezpečnější, pokud např. dojde k zaseknutí kotouče v řezu, jednoduše vypnete kompresor. Tyto pily jsou lehké a dobře se s nimi manipuluje, na druhou stranu jejich provoz patří k těm dražším. Potřebují totiž jak kompresor, tak i naftu.

 

Nejoblíbenější jsou mezi zákazníky benzinové pily. Ty v sobě kombinují většinu výhod ostatních pohonů, jejich jediným negativem je vyšší náročnost na údržbu. Dnešní výrobci už ale navrhují tak pokročilé rozbrusy, že jejich údržba není vůbec složitá. Naoř. výrobce Husqvarna nabízí filtr vzduchu s membránou, který je zcela bezúdržbový. Jakmile je znečištěn do té míry, že pila nepřisává vzduch, jednoduše ho vyměníte za nový.

 

Při výběru pohonu každopádně sledujte hlavně výkon a hmotnost – s lehčími pilami se snáze manipuluje, ale zase nemívají takovou efektivitu.

 

 

   

 

Jaký typ pily vybrat?

 

Drtivou většinu rozbrušovacích pil seženete v provedení s diamantovým kotoučem, který je pro řezání betonu, kovu a dalších tvrdých stavebních materiálů naprosto ideální. Tyto rozbrušovací pily zároveň představují nejekonomičtější způsob řezání.

 

Někteří výrobci ale rozšiřují svou řadu rozbrušovacích pil také o řetězové pily – u Husqvarny jde např. o model K 970 Chain. Asi není třeba zdůrazňovat, v čem tkví jeho hlavní výhoda: s řetězovými pilami můžete řezat hlubší otvory než s kotoučovými, konkrétně K 970 umí řezat až do hloubky 390 mm. S řetězovými rozbrusy taky snadněji dosáhnete přesných pravoúhlých otvorů při vyřezávání rohů.

 

Dále existují speciální pily po řezání kolejnic, které nabízí možnost přichycení ke kolejnici a docílení přesného řezu. Opomenout nesmíme ani pily pro hasiče a záchranáře, které bývají vybaveny řadou nezbytných funkčních prvků.

 

Opravdovou specialitou mezi rozbrusy jsou pily jako např. Husqvarna K 970 RING, která pomocí asymetricky uloženého řezného prstence snadno dosáhne do větší hloubky. Jde o ekonomicky výhodnější řešení pro hlubší řezy, než když použijete výše zmíněnou řetězovou pilu CHAIN.

 

Skvělým pomocníkem pro hluboké řezy, přesné řezy nebo řezání betonového potrubí je pak třeba pila Husqvarna K 760 Cut-n-Break, která pomocí speciálního dvoukotouče o průměru 230mm opakovaně vytváří úzkou drážku.

 

 

Jak velký kotouč zvolit?

 

Zatímco největší úhlové brusky mají rozměr kotouče asi 230 mm, rozbrušovací pily jsou mnohem větší – nejčastěji mívají kotouče o průměru 300-400 mm. Velikost kotouče je v přímé úměře s maximální hloubkou řezu: čím větší kotouč, tím hlouběji můžete řezat.

 

Rozhodně to ale zároveň neznamená, že čím větší kotouč, tím lépe. Myslete na to, k čemu budete rozbrušovací pilu používat, protože s menšími kotouči se lépe pracuje: vaše řezy budou přesnější a méně pracné. Pily s menšími kotouči jsou zároveň lehčí do ruky, což oceníte při delší práci.

 

 

Na co se ještě dívat?

 

U rozbrušovacích pil sledujte i to, jak složitá (snadná) je výměna diamantového kotouče. Nejlepší jsou ty pily, kde k výměně kotouče nepotřebujete klíč a celou operaci zvládnete za pár desítek sekund.

 

Abyste dělali precizně přesné a hladké řezy, musí se s pilou dobře a pohodlně pracovat. Např. rozbrušovací pily Husqvarna tlumí vibrace až pod hodnotu 5m/s2, což při práci určitě oceníte. A vaše ruce jakbysmet.

 

Všímejte si také dalších funkcí, které zpříjemňují práci. Opět zmíníme pily Husqvarna, jež jsou nejprodávanější na světě. Většina modelů je vybavená uzavřeným startérem DuraStarterTM, který snižuje riziko poruchy stroje, prodlužuje jeho životnost a usnadňuje startování.

 

Technologie SmartCarb™ – automatická kompenzace filtru – udržuje vysoký výkon a snižuje spotřebu paliva. Systém AirFiltrationTM zase slouží k čištění vzduchu. Tvoří ho tři samostatné filtry, přičemž první zachytí až 90 % prachu a nečistot, druhý zachytí zbytek a třetí papírový filtr už se postará jen o ty nejmenší částice.

 

Specialitami Husqvarny jsou pak klínový řemen Poly-V pro lepší přenos výkonu motoru, méně časté napínání a delší životnost výrobku nebo DEX: vodu šetřící sada pro mokré řezání a účinné odsávání prachu.

 

 

Nezapomeňte chladit

 

Ať už používáte kterýkoliv typ pily, určitě při řezání betonu nebo kamene nezapomínejte skrápět kotouč vodou. Zlepšíte tím čistotu prostředí v okolí místa práce, prodloužíte životnost vzduchového filtru a soustrojí pily a především ochráníte diamantový kotouč před rychlým opotřebováváním. 

Zobrazit rozbrušovací pily

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o