Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Pásová vs. bloková pila Clipper. Která je lepší?

Norton Clipper JumboKdyž společnost NORTON Clipper představila svoji první pásovou pilu CB 511 určenou k řezání cihelných, pórobetonových a betonových zdících bloků, vyvstala mezi stavebníky logická otázka: bude pro mě výhodnější pořídit si pásovou nebo spíše blokovou pilu? Odpovědět není snadné, přesto se o to pokusíme v tomto článku.

 

Pásová pila: lehčí, tišší, rychlejší

 

Pásová pila CB 511 váží pouhých 203 kg, takže je o poznání lehčí než drtivá většina blokových pil – pro srovnání model JUMBO 900 váží skoro dvojnásobek: 360 kg. Nižší hmotnost s sebou nese výhody v podobě snadnější manipulace a vyšší mobility.

 

Použití řezacího pásu namísto diamantového kotouče přináší obrovskou výhodu v možnostech řezu: ačkoliv je pásová pila menší, dokáže řezat až do výšky 508 mm a do délky 660 mm. Takové parametry vám blokové pily nenabídnou – některé robustní modely zvládnou větší délku, ale rozhodně ne výšku. I velké blokové pily s průměrem kotouče 900 mm řežou maximálně do hloubky 370 mm.

 

Pásová pila CB 511 je výkonný stroj pro přesné řezání cihelných, pórobetonových a betonových zdících bloků jako je Porotherm, Ytongu a zároveň umožňuje i řezání zateplení a izolací.

 

Ve srovnání s blokovými pilami má pásová pila díky tenkému pilovému listu minimální prořez a jinou technologii řezu, takže při práci tolik nepráší, je rychlejší a tišší. Hlavní výhodou pásové pily je řezání přesných prvků a možnost řezání za sucha s minimem prašnosti. U pásových pil nemusíte řezací pás chladit, což přináší ekonomické i servisní výhody – právě vodní čerpadlo je totiž součástka, která u blokových pil nejčastěji vyžaduje servis.

 

Co se týče rychlosti, v závislosti na druhu řezaného materiálu je pásová pila 2x – 3x rychlejší než pila bloková. Je to dáno zejména menším prořezem, pásová pila řezaný materiál tolik neobrušuje, jako jím spíše prochází. Časová úspora se pozitivně projevuje v efektivitě práce i mzdových nákladech.

 

Opomenout nesmíme ani fakt, že pásová pila CB 511 pracuje s napětím 230 V, takže jí k napájení stačí jednofázová zásuvka či elektrocentrála. Oproti tomu větší blokové pily téměř vždy vyžadují třífázový okruh s napětím 400 V.

 

 

Obr. Pásová pila

 

 

Bloková pila: robustnější, výkonnější

 

Jak už jsme naznačili výše, blokové pily bývají těžší a robustnější, což umožňuje jejich použití i v extrémně náročných podmínkách. Pila je při práci stabilní a má pevné vedení, takže s ní můžete provádět na mm přesné řezy bez jakéhokoliv rizika.

 

Velikost blokových pil, respektive kotoučů, kterými lze pily osadit, vám dává možnost řezat i velmi dlouhé kamenné bloky – model JUMBO 1 000 zvládne řezat až do délky 720 mm. To je o 60 mm více, než dokáže pásová pila CB 511.

 

Díky využívání diamantových kotoučů jsou blokové pily praktičtější a univerzálnější. Můžete je totiž osadit kotoučem na libovolný materiál a řezat s nimi beton, cihlu nebo třeba i tvrdou žulu. Oproti tomu použití pásových pil je (alespoň prozatím) omezené, jelikož s nimi uříznete pouze měkčí materiály - cihelné, pórobetonové a betonové zdící bloky, případně izolace.

 

Sílu blokových pil podtrhuje také výkonný motor, např. model JUMBO 900 je osazený elektromotorem o výkonu 7,5 kW. To je podstatný rozdíl oproti pásové pile, kterou pohání motor o výkonu pouhých 1,85 kW.

 

Závěr: misky vah se naklání k pásovým pilám

 

Z výše uvedeného přesto vyplývá, že většině stavebních firem se vyplatí spíše investice do pásové pily. Je lehčí, rychlejší a tišší, nemá tak velké nároky a ve většině případů vám odvede naprosto skvělou službu.

 

Blokové pily doporučujeme těm firmám, které potřebují řezat extrémně velké zdící bloky, případně extrémně tvrdé materiály. V takovém případě už je použití pásové pily nedostačující a je na místě pořídit blokovou pilu.

 

 

 

Zobrazit blokové a pásové pily

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o