Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat automatický záložní zdroj – ATS?

Nemocnice, datová centra, výtahové systémy, velké firmy nebo také domácnosti jsou doslova závislé na elektrické energii. Ve chvíli, kdy dojde k jejímu nečekanému výpadku, budete potřebovat záložní zdroj. Jak postupovat při jeho výběru?

 

Záložním zdrojům se někdy říká záložní generátor, záložní agregát nebo taky záložní elektrocentrála. Na názvosloví nesejde – vždy jde o zařízení, které dodává elektrickou energii po dobu výpadku proudu.

 

Jedna nebo tři fáze?

 

Prvním rozhodovacím parametrem při výběru záložního zdroje je počet fází.

 

Doporučujeme vypsat si na papír, která zařízení na elektrickou energii ve vašem objektu bezpodmínečně a za každých okolností musí běžet a nelze je žádným způsobem nahradit. Pokud se na tomto seznamu objeví třífázový přístroj, budete muset pořídit třífázový zdroj. Jinak vám stačí jednofázový.

 

Pokud se rozhodnete pro třífázový generátor, dávejte si pozor, aby poskytoval také dostatečný provozní výkon na jedné fázi. Jednofázová zařízení totiž nejsou schopna využít celého výkonového potenciálu zdroje a berou si proud jen z jedné fáze.

 

Jak se zdroj bude spouštět?

 

Záložní zdroj můžete spouštět ručně anebo si koupit ATS, který se při výpadku proudu spustí automaticky.

 

Pro záložní zdroj s ručním startem je potřeba mít před rozvaděčem třípólový přepínač síť-0-generátor, který vám zajistí, že se síť a alternativní zdroj napětí nikdy vzájemně nepotkají. Při výpadku sítě pak musíte tento přepínač ručně přepnout.

 

Samotné ruční startování probíhá otočením klíčku nebo pomocí startovací šňůry, obě varianty jsou docela nepohodlné a hlavně nezaručují trvalý přísun elektrické energie, protože mezi výpadkem proudu a manuálním nastartováním zdroje často uplyne i několik minut. A to je pro řadu napájených přístrojů kritické.

 

Naopak zdroje s automatickým startováním (Automatic Transfer Switchers – ATS) automaticky rozpoznají výpadek proudu, prověří, že se jedná o výpadek delšího charakteru a ne jen o krátkodobé zakolísání, samy se nastartují a začnou vaši síť napájet. Novější přístroje navíc nemají výraznou prodlevu a generátor začne dodávat energii v řádu desítek sekund poté, co dojde k výpadku.

 

Výhodou kvalitních ATS zdrojů je i to, že je nemusíte manuálně kontrolovat. Dříve výrobci doporučovali provádět v pravidelných intervalech zkušební starty, abyste měli jistotu, že je záložní zdroj v pořádku a připravený k provozu. Dnešní ATS elektrocentrály ale pomocí řídící jednotky provádějí tyto zkušební profylaktické starty automaticky.

 

Pokud navíc máte pokročilejší verzi řídící jednotky AT207 s GSM modulem, pak vás o výsledcích testů, aktuálním stavu elektrocentrály a nutných startech informuje aplikace v chytrém mobilním telefonu.

 

Jak velký provozní výkon?

 

Provozní výkon záložních zdrojů se udává v kVa, které můžete snadným přepočtem převést na kWh. U jednofázových generátorů zjednodušeně platí, že 1 kVa = 1 kWh, u třífázových musíte zahrnout také účiník, takže 1 kVa = asi 0,8 kWh.

 

Potřebný výkon záložního zdroje lze orientačně spočítat součtem příkonů všech zařízení, které nutně potřebujete během výpadku proudu napájet, a přidat k tomuto číslu 10% rezervu. Ale pozor – hodně přitom záleží na typu spotřebičů.

 

Tento jednoduchý výpočet totiž platí pouze pro spotřebiče odporové. Dále však existují také spotřebiče indukční, kapacitní nebo třeba ty s velmi tvrdým rozběhem. A u nich vám štítkový příkon zdaleka nestačí, protože při startu motoru vyžadují mnohem více (často až 4x či 5x více), než mají uvedené na štítku. Jde např. o čerpadla, kompresory, ledničky atp., pro jejich napájení potřebujete zdroj s velkou výkonovou rezervou – mnohdy i stovky procent.

 

Pro pokrytí potřeby běžného rodinného domu vám každopádně bude stačit elektrocentrála o výkonu 4-6 kVa. Opět podotýkáme, že během výpadku proudu není nutné napájet všechna elektrická zařízení, ale jen ta, která nezbytně potřebujete „k přežití“ (např. osvětlení a vytápění).

 

Pro tento účel je vhodné při budování elektroinstalace počítat s tzv. záložním okruhem, na který budou zapojeny pouze nezbytně nutné spotřebiče a na který bude připojen záložní zdroj pro případ výpadku elektrického proudu.

 

Datová centra, nemocnice a další objekty, kde jsou na elektřině připojeny desítky až stovky zařízení, pak budou muset sáhnout po výkonu vyšším. Např. česká firma MEDVED má nejvýkonnější benzínový záložní zdroj o provozním výkonu 22 kVa (8,8 kVa na jedné fázi), což by mělo pokrýt potřeby i většího rozsahu.

 

Pozor na regulaci napětí

 

Pomocí záložních generátorů budete s největší pravděpodobností napájet i přístroje citlivé na výkyvy napětí, je proto vhodné pořídit zdroj s regulací AVR (Automatic Voltage Regulator). Takový přístroj je zárukou, že napětí bude kolísat v maximálním rozmezí + / - 2 %.

 

Záložní zdroj bez AVR může mít výkyvy napětí i několikanásobně vyšší, což je pro citlivé přístroje jako počítače, měřicí přístroje nebo jemnou elektroniku nevhodné. Pro porovnání je dobré uvést, že ve standardní rozvodné síti se výkyvy napětí pohybují v rozsahu + / - 8 %.

 

Roli hrají hluk a zplodiny

 

Při výběru záložního zdroje mějte na paměti také to, kam ho budete umisťovat. Jestliže bude stát venku před objektem nebo na zahradě, daleko od vašeho i sousedových domů, nebudou vás hluk ani zplodiny obtěžovat. Jestliže si ho ale dáte dovnitř nebo pod okna, pak už je situace jiná. Nejčastěji záložní zdroje umisťujeme do garáže, sklepu nebo skladu.

 

Zplodiny vyřešíte umístěním záložního generátoru do prostorné místnosti s kvalitním odvětráváním, vyvedením výfuku mimo hlavní prostor, vytvořením nuceného odtahu pomocí ventilátoru, případně ho umístěte venku. V takovém případě je ale vhodný přístřešek, který stroj chrání proti povětrnostním vlivům.

 

Jaký pohon?

 

Záložní zdroje nejčastěji seženete v provedení s benzínovým nebo dieselovým motorem. Pro záskokovou automatiku jsou benzínové motory nejvhodnější – mají nízké pořizovací i provozní náklady a jednoduchý servis. Například dieselové záložní zdroje o srovnatelném výkonu mají sice nižší spotřebu, ale pořizovací hodnota je dvakrát vyšší, což se vám ale vzhledem k délce nouzových stavů ve většině případů nikdy nevrátí.

 

Při výběru záložní elektrocentrály se dívejte i na výrobce motoru. Z našich zkušeností doporučujeme značky HONDA nebo Vanguard, které jsou extrémně spolehlivé a mají u nás dostupný servis.

 

Zobrazit automatické záložní zdroje

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o