Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat diamantový kotouč?

Řezání tvrdých stavebních materiálů jako jsou asfalt, beton nebo obklady a dlažby vyžaduje použití diamantového kotouče. Jak ale vybrat takový, který vám dlouho vydrží a bude podávat optimální řezné výkony?

 

Něco ke konstrukci

 

Pro dokonalé pochopení problematiky správného výběru diamantového kotouče je potřeba nejprve poznat jeho konstrukci.

Každý diamantový kotouč tvoří kovový nosič (největší viditelná část kotouče) a tzv. segmenty, které jsou na tomto nosiči navařené. Segmenty se k nosiči kotouče nejčastěji přivařují laserem nebo spékají. Méně častou metodou je pak použití klasické stříbrné pájky.

 

Zatímco kovový nosič není z hlediska kvality kotouče nijak zvlášť zajímavý, složení segmentu je naprosto klíčové.

 

Segment je tvořen pojivem (kterému se říká matrice) a zrníčky syntetického diamantu, jež jsou v tomto pojivu zdánlivě náhodně rozmístěné. A právě četnost, velikost a tvar diamantových zrn v pojivu zásadním způsobem určují životnost a řezné vlastnosti kotouče.

 

Během řezání diamantovým kotoučem dochází k rovnoměrnému opotřebovávání segmentu – pojiva i diamantů. Díky tomu, že se obě části segmentu opotřebovávají současně, dochází postupně k obnažování nových a nových diamantových zrn. A to až do té doby, než se spotřebuje celý segment. Poté již musíte diamantový kotouč vyměnit.

 

Celoobvodové vs. segmentové

 

Už při prvním pohledu na nabídku diamantových kotoučů si všimnete, že některé mají segment celoobvodový (segment je celý složený z jednoho dílu, nepřerušovaný) a některé jsou přerušované (mezi segmenty zejí různě velké mezery).

 

Celoobvodové kotouče s nepřerušovaným segmentem jsou vhodné pro řezání velmi tvrdých materiálů, např. keramiky, glazovaných obkladů nebo skla. Jejich největší výhodou je hladký a čistý řez, bez vyštípaných okrajů. Nevýhodou, že se rychle zahřívají a musíte je hodně chladit.

 

Segmentové kotouče, tedy s přerušovaným segmentem, uplatníte při řezání běžných stavebních materiálů – betonu, armovaného betonu, asfaltu, zdiva, kamene atp. Nevýhodou těchto kotoučů je trošku hrubší řez, výhodou pak rychlejší řezání, lepší chlazení a vynášení odbroušeného materiálu ven z řezu. Se segmentovými kotouči můžete řezat i na sucho – bez nutnosti chlazení vodou, ale kotouč pak výrazně více práší a rychleji ubývá.

 

Na trhu se setkáte i s kotouči s turbo segmentem, který kombinuje obě předešlé varianty. Segment je sice po celém obvodu diamantového kotouče, ale má po stranách drobné drážky, které ho oddělují. Tyto drážky jsou stranově přesazené, takže mezi nimi nevzniká mezera. Tyto kotouče se dobře chladí i vynáší materiál a zároveň přináší přijatelnou kvalitu řezu. 

 

Tipy na výběr vhodného kotouče

 

Diamantové kotouče mají ve své podstatě tři základní parametry – průměr kotouče, vrtání (průměr na hřídel) a výšku segmentu.

 

Průměr kotouče určujte podle toho, jak hluboké a dlouhé řezy potřebujete dělat. Platí, že vnější průměr kotouče by měl být asi 3x větší než tloušťka řezaného materiálu. Samozřejmě se však nenechte unést a myslete na to, jak velký kotouč dokáže pojmout váš nástroj – pila, bruska nebo řezač spár.

 

Vrtání vybírejte podle toho, ve kterém stroji řezný kotouč používáte – jde o vnitřní otvor v kotouči pro nasazení na hřídel. V úhlových bruskách u kotoučů do 230mm je normalizované vrtání 22,23 mm, u kotoučů vyšších průměrů (přes 300 mm) bývá nejběžnější otvor pro hřídel 25,4 mm, občas pak i 20,0 mm.

 

Výška segmentu se u kotoučů nejčastěji pohybuje v rozmezí 7-15 mm, jen výjimečně více. Vyšší segment může znamenat delší životnost kotouče, protože takový segment se déle spotřebovává. Zásadní vliv na životnost kotouče však nemá ani tak výška segmentu, jako spíše způsob, jakým s kotoučem pracujete.

 

Diamantové kotouče jsou většinou specificky zaměřené a vždy s nimi musíte řezat jen takový materiál, na který jsou určené. Obecně platí, že na měkké materiály používejte kotouče s tvrdým pojivem a hrubými diamantovými zrny, zatímco na tvrdé materiály kotouče s měkkým pojivem a jemnými diamantovými zrny

 

Používáte-li jiný kotouč na beton a jiný na řezání asfaltu, pak ve výsledku je tento způsob mnohem ekonomičtější než použití kotouče univerzálního. Někteří výrobci ale dodávají kotouče multifunkční, jejichž segmenty jsou vyrobeny speciální technologií "Infiltrated", a mají stejně dobré řezné vlastnosti ve všech materiálech – betonu, kameni, asfaltu či oceli.

 

Seriózní výrobci vám každopádně výběr usnadňují a u každého kotouče přesně uvádějí, pro které materiály je vhodný. Rozhodně tato doporučení respektujte, protože jejich porušení nepovede jenom ke zničení kotouče, ale také k tomu, že budou hůře řezat. Např. řezání tvrdých materiálů s tvrdým pojivem a hrubými zrny vede k zalešťování diamantů a mizerným řezným výkonům.

 

Technologický pokrok výroby diamantových segmentů jde každopádně vpřed a přináší řadu novinek a patentů. Např. lucemburská značka NORTON Clipper přišla se segmenty typu Dynamic DUO. Vyrábí je zmíněnou metodou Infiltrated a navíc do pojiva přidává drobné špalíčky mědi, které segment změkčují, aniž by zkracovaly jeho životnost. Tato úprava segmentu dovoluje řezat o 40 % rychleji ve srovnání s klasickými segmenty, což výrazně šetří čas obsluhy i opotřebení stroje.

 

Pozor na levné výrobky

 

Při výběru diamantového kotouče si dejte pozor také na to, abyste skutečně koupili diamantový kotouč. Některé levné „diamantové“ kotouče z hobby marketů totiž namísto diamantu mají v pojivu částečky nějakého levného kovu, které se pak při řezání kroutí, pálí a vůbec dělají všechno možné, jenom ne řežou. Další velkou otázkou je bezpečnost levných kotoučů bez potřebných certifikátů.

Kvalitní diamantový kotouč vás vyjde na několik tisíc Kč, na cokoliv levnějšího si dávejte velký pozor.

 

Dívejte se na detaily i svůj stroj

 

V poslední fázi rozhodovacího procesu sledujte detaily. Některé kotouče jako NORTON Clipper Silencio mají sníženou hlučnost, což se hodí při řezání v zástavbě. Snížení hlučnosti o 15 dB je tak výrazné, že si při řezání můžete i povídat. Jiné – např. NORTON Clipper 4x4 Explorer+ – jsou zase určené k řezání široké škály stavebních materiálů a můžete je tak využívat bez nutnosti neustálého měnění kotouče. To se především vyplatí firmám zaměřeným na údržbu silnic apod., které potřebují řezat velké spektrum materiálů a kotouč nemohou neustále měnit.

 

Přes to všechno vám bude nový kotouč k ničemu, pokud ho nebudete mít kam usadit. Dívejte se proto na parametry svojí pily, brusky či řezače – a vybírejte kotouč, který do nich sedne. Záleží např. na otáčkách, výkonu, způsobu chlazení či upínacím průměru. 

Zobrazit diamantové kotouče

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o