Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat ponorný vibrátor na beton?

Ponorný vibrátor dokáže z čerstvě namíchaného betonu vytvořit homogenní směs bez přebytečného vzduchu a dutin. Tím optimalizuje pevnost betonu i vzhled povrchové vrstvy po odbednění – a navíc zaručí, že beton vyplní celý požadovaný prostor. Jak ale vybrat ponorný vibrátor vhodný pro vaše potřeby?

 

Typy: mechanické, vysokofrekvenční a s integrovaným měničem

 

Ponorné vibrátory podle způsobu konstrukce a možnosti využití dělíme na tři základní typy: mechanické, vysokofrekvenční a s integrovaným měničem.

 

Mechanické ponorné vibrátory

 

Mechanické ponorné vibrátory sestávají z pohonné jednotky, ohebné hřídele a vibrační hlavice. Pohonnou jednotkou bývá nejčastěji jednofázový elektromotor, který skrze ohebnou hřídel se strunou pohání vibrační hlavici.

 

Výhodou mechanických vibrátorů je skvělý poměr cena/výkon, nevýhodou nižší životnost hřídele a vyšší vibrace v rukou. Ohebná hřídel je při vibrování hodně namáhaná, platí to zejména o delších hřídelích o délce 4-5 metrů (doporučujeme proto kratší). Při práci s dlouhou hřídelí je navíc nutné dávat pozor, aby se zbytečně moc neohýbala. Tento typ vibrátoru doporučujeme pro malé a střední betonáže menší stavební firmy.

 

 

Vysokofrekvenční ponorné vibrátory

 

Vysokofrekvenční ponorné vibrátory mají pohonnou jednotku ve formě vysokofrekvenčního měniče, který přeměňuje napětí z 230 nebo 400 V na 42 V a zvyšuje frekvenci na 200 Hz. S vibrační hlavicí v tomto případě není spojený ohebnou hřídelí, ale elektrickým kabelem chráněným gumovou hadicí.

 

Obrovskou výhodou těchto vibrátorů je, že na jeden vysokofrekvenční měnič lze připojit až 4 vibrační hlavice. Vibrátory navíc mají vysoký hutnící výkon, velmi nízké vibrace do rukou, dlouhou životnost a pracují s nízkým napětím, což zvyšuje bezpečnost obsluhy. Vysokofrekvenční vibrátory doporučujeme pro betonáže většího rozsahu.

 

 

Ponorné vibrátory s integrovaným měničem

 

Ponorné vibrátory s integrovaným měničem pracují na stejném principu jako předchozí typy, ale mají vysokofrekvenční pohonnou jednotku zabudovanou přímo ve vypínači, který je zavěšen na rameni.

 

Výhodou těchto elektrických vibrátorů je dlouhá životnost, snadnost používání a vysoká mobilita, nevýhodou vyšší cena a fakt, že s jedním měničem můžete mít propojenu pouze jednu vibrační hlavici.

 

 

Při výběru vhodného typu se řiďte jednoduchým pravidlem – jestliže provádíte jen drobné betonážní práce a hutnění betonu pro vás není hlavní náplní práce, vystačíte si s mechanickým vibrátorem. Jestliže očekáváte špičkové výkony a vibrátory u vás jedou několik hodin denně, pak zvolte vysokofrekvenční.

 

Klíčový parametr: akční rádius

 

Základním parametrem ponorných vibrátorů je dosah daného přístroje při práci – tzv. akční rádius.

 

Akční rádius označuje vzdálenost mezi vibrační hlavicí a vnější hranicí jejího vlivu. Největší vliv na něj má průměr vibrační hlavice – čím má vibrační hlavice větší průměr, tím větší má vibrátor akční rádius (a tedy výkon). Obecně lze říci, že akční rádius je roven asi osminásobku až desetinásobku průměru vibrační hlavice. Neplatí to ale vždy, záleží i na dalších parametrech.

 

Průměry vibračních hlavic se nejčastěji pohybují od 25 do 100 mm a jak jsme již naznačili – čím větší průměr, tím více betonu za hodinu stihnete zhutnit. Důležitá je i délka vibrační hlavice, která by měla být alespoň 30 cm. Beton se obecně nalívá ve vrstvách o hloubce 30 cm a hlavice by při vibrování měla být celá ponořená až ke dnu. Pokud je ponořena jen částečně, pak v důsledku nedostatečného chlazení ložisek hrozí její poškození. Vibrujete-li menší vrstvu, pak doporučujeme vibrátor v betonu "tahat".

 

Při výběru přístroje se dívejte i na frekvenci vibrátoru. Studie prokázaly, že v našich podmínkách je optimální frekvence 12 000 otáček za minutu (=200 Hz). Je to proto, že v Česku se nejčastěji používají betony se zrnitostí kameniva do 32 mm, pro které je právě frekvence 200 Hz optimální.

 

Důležitým parametrem je i amplituda vibrátoru, která označuje maximální vychýlení vibrační hlavice z klidové polohy. Amplituda by měla přesahovat 1 mm. Neopomíjejte ani celkovou hmotnost přístroje, protože při práci jej celou dobu držíte v ruce a po delším čase se vám určitě pronese. Čím lehčí vibrátor, tím lépe. S tím je spojená také míra vibrace v rukojeti, která by měla být co nejnižší (ideálně okolo 2,5 m/s2).

 

Při výběru myslete také na to, aby se vám vibrační hlavice do hutněného prostoru bez problémů vešla – od okrajů bednění nebo výztuží by měla být vzdálená alespoň 7 cm. Samotné hutnění betonu pak provádějte pomocí vibrování jednotlivých bodů, které od sebe budou vzdálené asi 1,5 násobek akčního rádiusu přístroje. To aby se vibrované zóny vzájemně překrývaly a vy tak při hutnění nevynechali žádné místo.

 

Délka hadice nebo zdroj napájení

 

Již dříve jsme v článku nakousli, že u mechanických ponorných vibrátorů je lepší, když je ohebná hřídel spíše kratší (do 4 m). V takovém případě se méně namáhá, déle vydrží a práce s ní není tak komplikovaná.

 

Nezapomínejte ale na to, že pokud např. vibrujete vysoké pilíře, musíte s vibrátorem dosáhnout až na jejich konec – leckdy i 20 metrů. A stejně dlouhou budete potřebovat i hadici. Nabízí se elektrické vibrátory, ale zde bývá problém s chlazením hlavice při vytahování z větší hloubky. Pro tyto účely se nejvíce hodí vibrátory pneumatické, u kterých dochází ke chlazení proudícím vzduchem.

 

Ponorné vibrátory se vzájemně liší také pohonem – vyjma již představených elektrických existují také benzinové, pneumatické nebo hydraulické. U benzínových dávejte pozor na vznik zplodin, které mohou hlavně v hůře větraných prostorech způsobovat komplikace. A pneumatické? Pokud máte k dispozici dostatečně výkonný kompresor, určitě je zkuste. Poskytují skvělý a spolehlivý výkon za nízké provozní náklady.

 

 

Zobrazit ponorné vibrátory na beton

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 68 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    23. 4. 2024

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o