Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Pravidelná údržba a předsezónní servis topidel MASTER

Topidlo MASTERAby mohla mobilní topidla značky MASTER podávat maximální výkon, byla plně připravena na další sezónu a zároveň vám vydržela co možná nejdelší dobu bez nutnosti oprav, vyžadují pravidelnou údržbu. Přinášíme vám sérii rad a tipů, díky kterým prodloužíte jejich životnost, snížíte četnost servisních návštěv a ve výsledku tak ušetříte peníze.

 

Naftová topidla: hlavně nádrž a filtry

 

Jestliže jste majitelem naftového topidla, bude vás nejvíce zajímat čistota nádrže a filtrů.

 

Palivovou nádrž je nutné po každých 150-200 hodinách provozu vyčistit. Provedete to tak, že vypustíte veškerou naftu v nádrži, nalijete do nádrže 1-2 litry petroleje a zamícháte jím. Následně petrolej vypusťte a opět nádrž naplňte naftou. Pokud si všimnete, že jsou v palivu nečistoty, provádějte tento úkon častěji.

 

Dalším „kritickým“ místem naftových topidel MASTER jsou filtr pro výstup vzduchu a filtr z vyzrněné bavlny. Tyto filtry je nutné pravidelně měnit – a to buďto po 500 hodinách nebo po jednom roce provozu. Jak se k těmto filtrům dostanete, to najdete v manuálu ke každému topidlu.

 

Pravidelnou údržbu vyžaduje i filtr vzduchového nasávání, ten však nemusíte měnit, ale stačí ho jen čistit. Po zhruba 500 hodinách provozu jej vyjměte, propláchněte mýdlovým roztokem a poctivě vysušte. Dvakrát za topnou sezónu musíte vyčistit také palivový filtr, ten vždy důkladně propláchněte čistou naftou a vraťte zpět na místo.

 

Po každých 600 hodinách provozu byste měli vyčistit svíčky a nastavit mezery jiskřiště (tento úkon se spíše hodí pro odborný servis), minimálně jednou za sezónu také vyčistěte ventilátor. Ideálně měkkým hadrem namočeným do petroleje nebo rozpouštědla.

 

Zdůrazňujeme, že veškeré úkony provádějte s topidlem, které je odpojené z elektrické sítě, vypnuté a dostatečně vychladnuté.

 

Plynová topidla: většinu prací musí udělat odborný servis

 

U plynových topidel toho moc dělat nemůžete, jejich konstrukce vyžaduje pouze odborné zásahy od autorizovaného servisu. Je proto vhodné plynová topidla alespoň jednou za rok podrobit servisní prohlídce u autorizovaného prodejce.

 

Vy jakožto majitelé můžete dělat jenom jednu věc: čas od času očistěte zadní stranu generátoru (tedy tu, kde stroj nasává studený vzduch) vysavačem nebo vlhkým hadříkem namočeným v saponátu. Nepoužívejte přitom ředidla či agresivní rozpouštědla, mohla by poškodit povrchovou úpravu výměníku.

 

Elektrická topidla: stačí vysavač

Elektrická topidla jsou co do údržby nejpříjemnější, nemají totiž prakticky žádné nároky. Stačí vám jenom vysavač, kterým jednou za několik měsíců zbavíte ventilátor prachu. Žádné další zásahy nejsou žádoucí.

 

Infračervená topidla: záleží na pohonu

 

U infračervených topidel se nároky na údržbu odvíjí od toho, jaký pohon topidla mají.

 

U těch naftových jsou požadavky obdobné jako u klasických topidel na naftu. Po každých 100 hodinách provozu byste měli vyčistit vložku sériového filtru tím, že ji důkladně propláchnete čistou naftou. Stejně často je pak vhodné vymontovat hořák, vyčistit vnitřek hořákové trubice, plamenový kotouč i elektrody a v případě potřeby upravit jejich vzdálenost.

 

V případě elektrických infračervených topidel znovu moc možností nemáte, stačí opět vysát od prachu a chodit na pravidelné servisní prohlídky k autorizovanému dodavateli.

 

Jelikož všechna topidla ke svému provozu vyžadují připojení k elektrické síti, určitě před začátkem každé sezóny doporučujeme podrobit topidlo elektrické revizi u autorizovaného servisu, která vám dá jistotu, že elektromotor, napájecí kabel, pojistky i všechny ostatní součástky jsou v pořádku a vydrží i další topnou sezónu.

 

 

Zobrazit topidla MASTER

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 68 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    23. 4. 2024

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o