Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Zemní protlačovací raketa: jak na pravidelný servis a údržbu?

I ten nejlepší výrobek ke správnému fungování potřebuje pravidelnou údržbu a servis. Nevíte, jak se o protlačovací raketu starat a kdy je zapotřebí svěřit ji do péče odborníkům? Odpověď najdete v dnešním článku.

Pokud vy nebo vaši zaměstnanci používají k práci protlačovací raketu firmy TERMA, už jste si určitě ověřili, že jde o vysoce kvalitní stroj, který si hravě poradí s různými druhy půdy.

 

Každopádně i ten nejlepší výrobek ke správnému fungování potřebuje pravidelnou údržbu a servis. Nevíte, jak se o protlačovací raketu starat a kdy je zapotřebí svěřit ji do péče odborníkům? Odpověď najdete v dnešním článku.

 

 

Nepodceňte každodenní kontrolu

Protlačovací raketa neboli krtek se zpravidla používá každý den. Samozřejmostí by proto měla být průběžná vizuální kontrola všech částí stroje, a to včetně olejovače, pneumatických hadic a závitových spojů. U nich je zapotřebí zkontrolovat, zda nedošlo k jejich uvolnění.

 

Překontrolujte také stav zadní krátké hadice, která vychází z těla rakety. Přestože je hadice vyrobena z velice kvalitního materiálu se silným ocelovým opletem, může u ní docházet k opakovanému ohýbání a lámání, což může mít za následek praskliny. Těmi pak uniká tlakový vzduch z kompresoru a raketa v následku toho může ztrácet výkon. K této vadě může dojít nesprávnou manipulací, přenášením rakety právě za hadici či prací v moc krátkém výkopu.

 

Při průběžné kontrole se také ujistěte, že jsou na rychlospojkách gumové o-kroužky. Pokud na vnějším těle zemního kladiva najdete vrypy či jiné poškození, je nutné kontaktovat autorizovaný servis.

 

Je důležité myslet také na kontrolu hladiny oleje v olejovači a také na kontrolu jeho těsnosti a pohyblivosti ventilů. K doplnění oleje používejte výhradně biologický olej EkoMAX, jenž nejenže zvyšuje výkon rakety, ale také dotěsňuje pohyblivé spoje. Naopak se obloukem vyhýbejte obyčejným olejům, které máte právě po ruce, vyjetým hydraulickým olejům či dalším nezpůsobilým mazivům. Nejenže neplní svou funkci, ale zároveň často poškozují vnitřní těsnění stroje.

 

Běžné ošetření protlačovací rakety

Jakmile ukončíte práci s protlačovací raketou, položte ji na suchý povrch a dále ji ošetřete dle provozních podmínek. U normálních provozních podmínek stačí na dvacet vteřin zapnout maximální mazání.

 

Pokud se bojíte, že by ve vaší zemní protlačovací raketě mohla být voda, zapněte ji na třicet vteřin s minimálním mazáním. Pak do rakety nalijte antikorozní olej TERMA KorMAX (je možné použít i Veconol N-13 od firmy Modex Oil) – 150 ml oleje nalijte do krátké zadní hadice a krátké vnitřní hadice a zapněte na tři až pět vteřin.

 

Vlhkost či voda uvnitř rakety je často způsobena kondenzací atmosférické vlhkosti v chladnějších ročních obdobích. V této době je záhodno používat odlučovač vody, který je napojen na pneumatickou hadici před olejovač. Pokud odlučovač vody není součástí kompresoru, můžete si vybrat z volitelného příslušenství TERMA.

 

Písek, bláto nebo zemina v raketě – co s tím?

Dostal se vám do rakety písek, bláto nebo zemina? Do krátké hadice a krátké vnitřní hadice nalijte 200 ml motorové nafty, následně stroj na třicet vteřin zapněte. Poté do krátké i krátké vnitřní hadice nalijte 150 ml antikorozního oleje a zapněte stroj na tři až pět vteřin.

 

Je nutné udržovat v okolí rychlospojek čistotu. Větší množství nečistot totiž může poškodit teflonové vedení a těsnění uvnitř rakety. Pokud k tomu dojde, poznáte to tak, že dojde ke ztrátě části výkonu. Nejde každopádně o výraznou závadu, je každopádně potřeba nechat zemní raketu přetěsnit v autorizovaném servise.

 

Abyste zamezili pronikání nečistot přes spoje hadic do stroje, je záhodno přelepit spoje při práci odolnou textilní páskou. Před samotnou demontáží spojek je očistěte od nánosů zeminy. Jakmile spojky rozpojíte, okamžitě rychlospojku uzavřete krytkou.

 

Prodloužení životnosti stroje

V případě, že protlačovací raketu nehodláte delší dobu používat, je zapotřebí důkladně ošetřit její vnitřní části konzervačním olejem KorMAX. Je vhodné tento olej každodenně používat po ukončení prací. Nesnažte se ušetřit použitím neoriginálních provozních a konzervačních olejů: na rozdíl od těch originálních neprodlouží životnost stroje, a navíc můžete jejich používáním způsobit řadu dalších vad.

 

Máte v plánu odložit zemní protlačovací raketu na více než týden? V tom případě byste ji měli nechat zakonzervovat v kvalifikovaném servise. Pokud to z nějakého důvodu nejde, můžete postupovat následujícím způsobem:

  • Při zavřeném dávkování oleje profoukněte pneumatickou hadici. Tak z ní odstraníte zbytky tekutin.
  • Zemní protlačovací raketu připojte na přívod vzduchu a postup opakujte.
  • Při práci několikrát změňte směr chodu stroje (vpřed/vzad).
  • Pokračujte, dokud z rakety nepřestane vykapávat voda a olej.
  • Odstavte kompresor a odpojte raketu od dlouhé hadice.
  • Do krátké hadice nalijte zhruba 150 ml antikorozního oleje a malé množství nalijte do vnitřní hadice.
  • Ujistěte se, že pneumatické hadice nejsou pod tlakem a rozpojte je.
  • Posléze hadice propojte a raketu opětovně zapněte.
  • Během práce několikrát změňte směr chodu stroje a následně jej otočte kolem své osy. Tak se rovnoměrně rozvede olej.
  • Rozpojte hadice a uzavřete konce hadic plastovou krytkou.

Pravidelná kontrola v kvalifikovaném servisu

I když vaše protlačovací raketa funguje bez chybičky, je vhodné ji alespoň jednou ročně odnést k odborníkům, kteří se o ni postarají a uvedou ji do nejlepšího provozního stavu.

 

U servisu můžete zpravidla očekávat rozebrání a přetěsnění rakety, důkladnou prohlídku všech dílů, vyčistění, kontrolu olejovače a vzduchových hadic. Dbejte ovšem na to, že i když používáte pečlivě kontrolovaný a servisovaný stroj, je zapotřebí vždy nosit ochranné pomůcky, dodržovat instrukce výrobce a chovat se v souladu s dalšími aspekty bezpečnosti práce.

Servis pro protlačovací rakety

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 68 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    23. 4. 2024

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o