Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Údržba a servis odvlhčovačů MASTER: jak se o ně správně starat?

Topidlo MASTER

Kondenzační odvlhčovače jsou poměrně jednoduchá zařízení, která ochlazují vzduch pod rosný bod, odebírají z něj vlhkost a následně jej ohřátý vracejí zpět do místnosti. Jestliže ale chcete, aby vám vydržely sloužit co nejdéle, musíte se o ně pravidelně starat.

 

Prachový filtr

 

Na přední části všech kondenzačních odvlhčovačů najdete filtr, který má za úkol zajistit, aby se do nitra přístroje dostávalo co nejméně prachu a nečistot. Je proto potřeba ho pravidelně čistit.

 

Minimálně jednou za měsíc tento filtr vyjměte, pořádně ho vytřete (např. štětcem) a vysajte. Pokud je silně znečištěný, můžete ho také propláchnout teplou vodou a v případě potřeby použít i mírný čisticí prostředek. Následně filtr dokonale vysušte a vraťte zpět na místo.

 

Uhlíkový filtr

Některé odvlhčovače jsou vybavené uhlíkovým filtrem, který pohlcuje zápach, ničí bakterie a funguje tak do jisté míry jako čistička vzduchu.

 

Tento filtr najdete pod prachovým filtrem, ale rozhodně jej nikdy neomývejte vodou. Filtr je bezúdržbový – a jakmile přestane plnit svou funkci, budete ho muset vyměnit. Kontrolujte jeho funkčnost alespoň jednou za 6 měsíců.

 

Žebrovaná baterie výměníku

 

Vaši pozornost si zasluhuje také žebrovaná baterie výměníku, která může být v závislosti na podmínkách, ve kterých odvlhčovač používáte, znečištěná. Odpojte zařízení z elektrické sítě, vyjměte baterii a malým proudem vody ji opláchněte. Dávejte si přitom pozor, abyste nenamočili přívodní kabel.

 

Poté baterii dokonale vysušte a vraťte na její původní místo. Je vhodné, abyste další start přístroje naplánovali až po 8 hodinách, aby baterie stihla naprosto dokonale vyschnout.

 

Nádrž na vodu

 

Při údržbě byste neměli opomíjet ani na nádrž na kondenzát, která je neustále mokrá a hrozí, že se na ní vytvoří plísně. Alespoň jednou za měsíc nádržku vyjměte, vylijte, poctivě vyčistěte a vysušte. Použít můžete houbu i měkký hadřík a nebojte se ani čisticích prostředků.

 

Pokud chcete, aby byl váš odvlhčovač čistý i navenek, samozřejmě se věnujte také jeho plášti. Vyhněte se ale používání chemických roztoků nebo benzínu, které by poškodily plášť zařízení. Vystačte si raději s obyčejnou mýdlovou vodou.

 

Před sezónou odborníka

 

Žádné jiné servisní práce na svém odvlhčovači neprovádějte a raději je svěřte do rukou odborníka z autorizovaného servisu. Je vhodné alespoň jednou za rok provést kontrolu chladicího média a celkovou elektronickou revizi tohoto zařízení.

 

Jedině tak budete mít jistotu, že vás odvlhčovač v kritické chvíli nezklame.

 

Zobrazit odvlhčovače vzduchu

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 68 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    23. 4. 2024

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o