Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Zemní protlačovací rakety: jak vybrat a kdy je používat?

Využívání zemních protlačovacích raket je vzhledem k ceně tou nejběžnější bezvýkopovou technologií pro instalaci potrubí či kabeláže. Jaké jsou však limity této technologie – a v jakých případech byste ji měli využívat?

 

 

"Krtek" v zemi

 

Zemním protlačovacím raketám se lidově říká krtek. Podobně jako tento slepý savec totiž při práci razí v půdě horizontální tunel a stlačují přitom okolní zeminu do stran.

 

Potřebnou energii jim k tomu dodává masivní úderník, který je poháněn vzduchovým kompresorem. Neřízené protlaky pracují na pneumatický pohon, obvykle při provozním tlaku kolem 7 barů.

 

Při výběru vhodného kompresoru vždy přihlédněte k průměru rakety. Zatímco při průměru rakety do 95 mm si bohatě vystačíte s kompresorem o výkonu do 3 m3/min, u rakety s průměrem 180mm budete již potřebovat kompresor s výkonem 5 m3/min.

 

 

Až do 710 mm

 

Většina stavebních firem pomocí zemních protlačovacích raket razí otvory do průměru maximálně 200 mm. Pro kladení optických kabelů, menších chrániček a přípojek si vystačí s menšími průměry v rozmezí 75-95 mm, pro větší chráničky a kladení PE a PVC potrubí pak využívá rakety s průměry do asi 180mm.

 

S protlačovacími raketymi je možné razit i otvory větší. Například nejprodávanější model značky TERMA – raketa K 130 S – zvládne s rozšiřovacím pouzdrem vytvořit otvor o průměru až 215 mm. Stále jde přitom o relativně malou raketu o hmotnosti 115 kg, kterou z výkopu snadno vytáhnete.

 

Menší otvory se razí hlavně v případě instalace PVC nebo PE potrubí, kdy dochází k zatahování potrubí (případně chráničky) přímo za raketou. Využít však můžete i metodu ramování (zarážení) ocelového potrubí, v takovém případě lze raketami instalovat potrubí až do průměru 711 mm – např. s TERMA MAX T 240.

 

Důležitou roli ve schopnosti rakety prorazit v zemině otvor o požadovaném průměru hraje složení půdy. Zatímco dříve se zemní rakety používaly výhradně jen v hlinitých půdách, dnes už máte možností mnohem více. Protlačovací rakety TERMA si díky masivnímu monolitickému úderníku poradí i s kamenitou nebo velmi hutnou jílovitou zeminou.

Přesně k cíli

 

Často diskutovaným tématem je i přesnost protlačovacích raket. Dříve se za úspěch považovala přesnost s odchylkou 2 % délky rakety, dnes díky zaměřovací optice dokážete i na vzdálenost několika desítek metrů poslat raketu na centimetry přesně k cíli.

 

Zemní rakety TERMA mají speciálně navrženou geometrii hlavice a optimálně vyvážené tělo. Stupňovitá hlavice snadno drží směr, čímž při ražení otvoru postupuje velmi přesně. O tom svědčí i řada prestižních ocenění, které TERMA získala na mezinárodních soutěžích. Zlepšená přesnost raket umožňuje jejich využití i na delší vzdálenosti. Obvykle kolem 10-15 m.

 

 

Pokročilé technologie

 

Výrobce TERMA vyvýjí a produkuje zemní protlaky s moderní konstrukcí a technologiemi. Díky pneumatickému ventilu na přimazávači vzduchu můžete jednoduše měnit směr chodu rakety. Žádné otáčení hadicí nebo tahání za lanko – řídící pneumatická hadice je uložena bezpečně uvnitř hlavní přívodní hadice, která je vyztužena ocelovou výstuhou. S pomocí ventilu tak snadno změníte směr i intenzitu rázů.

 

TERMA současně využívá moderní teflonové technologie, kdy se úderník pohybuje v pouzdře po otěruvzdorných teflonových páskách. Ty se při běžném sevise dají v případě opotřebení levně vyměnit a raketa těsní jako nová. Někteří současní výrobci použivají stále pohybu těchto hlavních součástí "kov na kov", kde vzniká problém v okamžiku vniknutí nečistot do rakety. Opracované plochy se poškodí a přestávají těsnit. Výsledkem je vyšší spotřeba vzduchu, nižší účinnost a nákladnost opravy.

 

Koncové části raket TERMA díky velmi precizně vyrobeným závitům nevyžadují lepení. Proto k jejich rozebrání není potřeba lepení a tím je mnohem jednoduší. K jejich zajištění vám stačí použít pouze pastu Loctite.

 

Snadno rozpojitelné a samojistící rychlospojky hadic, zabraňují samovolnému rozpojení hadice a rakety v průběhu protlaku.

 

 

Široká škála příslušenství

 

Protlačovací rakety mívají širokou škálu příslušenství. U TERMY jsou to koncová pouzdra pro zatahování chráničky, napínáky, rozšiřovací pouzdra nebo nástavce pro přímé vtahování potrubí. Na výběr jsou také další doplňky jako přesné zaměřovací zařízení, startovací lafeta nebo přepravní popruhy. Samostatnou skupinu tvoří příslušenství pro ramování ocelového potrubí.

Zemní raketa Terma K130S

 

Pohotový a dostupný servis

 

Při výběru rakety vždycky přihlížejte k dostupnosti servisu. Jelikož rakety pracují v náročných provozních podmínkách, vyžadují pravidelnou údržbu i servis. A není nic horšího, než když uprostřed sezóny vaše práce stojí a vy čekáte na zdlouhavou opravu nebo náhradní díly.

 

Jeden příklad za všechny – u všech raket postupem času dochází k opotřebení hlavice a zaoblení jejích hran, zejména pokud pracujete v kamenitých zeminách. Dostupnost servisu tak rozhodně nepodceňujte, protože třeba u raket TERMA tuto hlavici za přijatelnou cenu vyměníte, aniž byste museli kupovat úplně novou raketu.

 

 

Cena, jednoduchost, minimální zásah do krajiny

 

Oproti protlakům pomocí vrtané technologie nebo řízeným protlakům je použití neřízených zemních protlačovacích raket výrazně jednodušší a levnější. Se základní výbavou se balíček rakety s příslušenstvím pohybuje v rozmezí od 150-250 tisíc, vzhledem k jednoduchosti použití ani nepotřebujete vysoce odbornou obsluhu.

 

Při použití raket navíc nedochází ke zbytečným zásahům do krajiny, obvykle stačí vykopat jen malý startovací výkop. Myslete jen na to, že pro zajištění bezpečnosti musíte zachovat dostatečnou tloušťku nadloží nad vrtem, která by se měla rovnat asi desetinásobku průměru vrtu.

  

Zobrazit zemní protlačovací rakety

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o