Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat stolovou pilu?

Stolové kotoučové pily využijete v případech, kdy potřebujete provádět rovné a čisté řezy. Vzájemně se od sebe liší maximálním průměrem kotouče, hloubkou řezu, počtem otáček nebo doplňkovými funkcemi. Jak se na trhu stolových pil zorientovat a vybrat tu pravou?

 

Průměr kotouče

 

Maximální průměr kotouče u stolových pil se pohybuje v rozmezí cca 250-500 mm, přičemž platí jednoduchá přímá úměra – čím vyšší průměr, tím hlubší řezy. Neplatí to sice absolutně (záleží i na konstrukci pily), ale pro zjednodušení tato informace postačí.

 

Stojí za zmínku uvést, že na trhu existují i stolové pily s ještě většími průměry – třeba série JUMBO od Norton Clipper dokáže řezat s kotoučem až o průměru 1 000 mm! Jde ale o velmi specifickou pilu k řezání velkých zdících bloků a s cenou přes 100 000 Kč.

 

Hloubka řezu

 

Již jsme se zmínili, že na maximální hloubku řezu má vliv průměr kotouče. Zatímco s kotoučem o průměru 350 mm můžete řezat do maximální hloubky cca 110 mm, s kotoučem o průměru 500 mm to může být až 195 mm. Pro srovnání – obří pila JUMBO 1 000 (s kotoučem 1 000 mm) dokáže řezat až do hloubky úctyhodných 420 mm.

 

Při sledování parametru „maximální hloubka řezu“ si všímejte toho, že vedle klasického řezání pod úhlem 90 ° většina výrobců uvidí i parametr maximální hloubky řezu při 45 °. Ten bývá vždy o něco menší a značí, že kotouč v pile můžete nahnout a řezat s ním pod úhlem. Samozřejmě za cenu menší hloubky řezu.

 

Počet otáček

 

Chtělo by se říci „čím více otáček, tím lépe“, ale ač to někteří kutilové tvrdí, není tak tak úplně pravda.

 

Maximální počet otáček přirozeně závisí na velikosti kotouče, jelikož čím větší kotouč máte, tím vyšší obvodovou rychlost stejný počet otáček způsobuje. Takže zatímco u malých kotoučů (cca 250 mm) by se otáčky měly pohybovat někde na úrovni 5 000 ot. /min., u dvojnásobně velkých kotoučů (500 mm) bohatě stačí 2 500 ot. /min.

 

Sledujte i další parametry

 

Základní parametry pily máme za sebou, vy se ale při výběru dívejte i na detaily. Třeba jak dobře má pila vyřešenou aretaci řezné hlavy, aby při řezání nikam neujela a vy mohli provádět dokonale přímé řezy. Pro přesné řezání pod úhlem přijde vhod pravítko a úhelník.

 

Že bude mít pila kolejnice pro vedení pojezdového stolu, to u profesionálních přístrojů považujeme za samozřejmost. Nicméně je vhodné sledovat, jakým způsobem je uložení pojezdového stolu vyřešeno. Postupem času totiž dochází k opotřebení pojezdových kol, což negativně ovlivňuje přesnost řezání. Doporučujeme proto např. samosvorná kola z odolné pryže, která zajistí, že i v průběhu postupného opotřebení budete schopni zachovat přesnost své práce.

 

Důležité je i to, jak snadno lze na pile vyměnit kotouč, protože někdy se může stát, že jej budete měnit často. Např. pily Norton Clipper mají kotouč ukrytý pod snadno odnímatelným víkem, což výměnu kotouče usnadňuje a urychluje. Výrobce přitom myslel i na bezpečnost a pilu vybavil otvorem pro zabezpečovací zámek proti zcizení kotouče.

 

Řezání kamenných bloků a stavebních materiálů kotouč hodně zahřívá, proto sledujte i to, jakým způsobem ho pila chladí. Platí zde jednoduché pravidlo – čím více vody, tím lépe. Nejlepší pily mají čerpadlo umístěné přímo pod pracovní deskou a vodu neustále cirkulují, takže kotouč ani na zlomek sekundy nezůstává suchý. Je-li kotouč dobře chlazený, pak nepráší a navíc mnohem déle vydrží.

 

V potaz vezměte také celkovou konstrukci stolové pily, čím tužší a robustnější je, tím lépe. Např. pily Norton Clipper mají velmi dobře vyváženou tuhost konstrukce v poměru ke své hmotnosti, takže se na jejich stabilitu můžete za každých okolností spolehnout.

 

Příjemným benefitem jsou i odnímatelné či sklopné nohy pro snadný transport nebo skladování. Výhodou jsou také přepravní kolečka, díky nimž pilu snadno přetáhnete po stavbě nebo naložíte do auta.

 

Zobrazit stolové pily

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o